Albania

Modeli për vitin e ri shkollor, gati deri të hënën

Almakos.com

Të hënën pritet të konkretizohet modeli final për realizimin e procesit mësimor për vitin e ri shkollor 2020-21. Sipas informacioneve që ka siguruar Alsat, propozimet e Ministrisë së Arsimit sot janë diskutuar edhe në Shtabin e Krizës ku ka mbizotëruar qëndrimi që viti i ri shkollor të fillojë me prezencë fizike. Mirëpo, sipas burimeve të Alsat, ditëve në vijim do të vendoset nëse propozimet e dikasterit të Arsimit do të vlejnë njëjtë edhe për shkollat ku numri i nxënësve është i vogël dhe nuk është e nevojshme ndarja e nxënësve në grupe ose mësimi të zhvillohet në ndërrime. Sipas të njëjtave burime, vlerësimet përfundimtare duhet ti japin edhe partnerët ndërkombëtar, OJQ-të, SASHK-u dhe institucionet përkatëse.

Ndërsa pritet të bëhet i ditur modeli final, nga Qendra e Shëndetit Publik vlerësojnë se shkollat dhe çerdhet duhet të fillojnë me punë. Drejtori Aleksandar Stojanov tha se skrining nuk do të zbatohet ndaj mësimdhënësve dhe punonjësve në çerdhe por duhet respektuar të gjitha protokollet për mbrojtje nga virusi.

 Kemi klasë ku ka nga 10 ose 12 nxënës, këtu nuk është problem distanca. Nuk do të doja që fëmijët të mbeten në shtëpi edhe për një vit, të mbeten analfabet. Momenti tjetër është, a do të ketë kuadër të mjaftueshëm të punoj me ata fëmijë sepse tashmë janë të liruar nga puna për arsye të ndryshme, nëna me fëmijë të vegjël, nuk ka kush të kujdeset për fëmijët, ose për shkak të sëmundjeve kronike janë të liruar. Është momenti që duhet ta zgjidhin ministria e Arsimit dhe Punës Sociale, por qëndrimi I Komisionit është se edhe ato duhet të fillojnë të punojnë”-tha Aleksandar Stojanov, drejtor i QSHP-Shkup.

Ministria e Arsimit ka propozuar që procesi mësimor të realizohet me programe të shkurtuara, numri i nxënësve në klasa të reduktohet, të punohet në ndërrime ndërsa ora e mësimit të zgjat 20 minuta si dhe të realizohet mësimi nga distanca.

Melihate Rustemi                    

Football news:

USL club San Diego left the field for the second time (due to a homophobic insult). Last week - due to a racist
Chelsea can let Bakayoko go on loan to PSG for 3 million euros, but would like to sell him. Parisians are ahead of Milan in the fight for the player
Roma agree a transfer for Smalling with Manchester United. Talks - at an advanced stage
De Paul about Messi: you will go to war for such a captain
Giggs on bale at Tottenham: Now we can see him play every week
Tottenham loan Vinicius from Benfica. He was the top scorer last season in Portugal
Hudson-Audrey wants to move to Bayern. The club has been trying to sign him since January 2019