Albania

MSh: Sot gjashtë persona dhuruan plazmë gjaku për trajtim të pacientëve me Covid-19

Gjithsej 52 njësi të plazmës konvalescente për trajtim të pacientëve me KOVID-19 janë siguruar deri më tani, ndërsa vetëm gjatë ditës së sotme gjashtë persona dhuruan plazmë gjaku, katër prej të cilëve nga Shtipi dhe dy nga Prilepi, informojnë nga Instituti për mjekësi të transfuzionit.

Sipas drejtorit të Institutit për mjekësi të transfuzionit, Sedulla Useini, plazma e dhuruar është pjesë e gjakut i cili kompensohet shpejtë, ndërsa përmban antitrupa të cilët mund të shfrytëzohen në asgjësimin e sëmundjes tek një person tjetër me Kovid-19.

“Mes këtyre 52 njësi të plazmës konvalescvente, janë dhuruar nëntë njësi gjak përmes plazmoferezës, që kryhet me separator qelizor të sofistikuar, me ç’rast ndahet sasia e nevojshme e plazmës, ndërsa komponentët e tjerë i kthehen dhuruesit, përderisa plazma e dhuruar është pjesë e gjakut i cili kompensohet shpejtë. Njësitë e tjera janë dhuruar nga persona përmes dhurimit standard të gjakut. Dëshiroj edhe njëherë të shpreh falënderim të madh për dhuruesit humanë të cilët çdo ditë paraqiten përmes formularit elektronik në ueb-faqes së Institutit, me paraqitje në shërbimet tona, si dhe përmes rrjeteve sociale, e tëra me qëllim të shpëtojnë jetën e dikujt, porositë Useini”, thuhet në kumtesën e Ministrisë së Shëndetësisë.

Për të përkujtuar, dhurues mund të jetë secili person i shëruar nga koronavirusi i cili i përmbushë kushtet për dhurim të plazmës, të cekura në protokoll. Personi duhet të ketë dëshmi të dokumentuar laboratorike se ka qenë i sëmurë me Kovid-19, të ketë dy teste negative në afat prej 24 orëve, të jetë minimum 21 ditë pa simptome, pas çka bëhet testi plotësues (i treti) në mënyrë që të konstatohet se nuk ka prani të virusit.

Plazma konvalescente përmban antitrupa kundër këtij virusi, të krijuara nga organizmi i njeriut për asgjësimin e sëmundjes. Ato antitrupa të krijuara janë të pranishme në plazmë dhe të njejtit, me dhurim të plazmës konvalescente mund të përdoren në asgjësimin e sëmundjes tek një person tjetër me kovid-19.

Të gjithë qytetarët të cilët dëshirojnë dhe mund të jenë dhurues mund të paraqiten me plotësimin e Formularit për dhurues të Kovid-19 të plazmës kovalescente.

Football news:

Kike Setien: Lewandowski is a great player, but he is not on the level of Messi
The great Milan of the noughties are already coaches: Gattuso is rebuilding Napoli, Shevchenko is going to the Euro, some are still at the club
The Premier League will not have a winter break in the 2020/21 season. Start-September 12, end-may 23
Liverpool have entered talks with Bayern over Tiago
Vertonghen goes to Benfica. The contract is for 3 years
Arsenal will sign Willian in the next two days
Juventus highly rates Raul Jimenez. He's like Pirlo and Partici