Albania

Nje historik i shkurtër mbi ndarjen e zonave detare Shqipëri-Greqi në detin Jon

Nga Lirim Hoxha

1.Marrëveshja ndërmjet Republikës së Greqisë dhe Republikës Italiane mbi percaktimin e zonave respektive te Shelfit Kontinental midis të dy shteteve, 24 Maj 1977.

2.Marrëveshja ndërmjet Shqipërisë dhe Italisë për përcaktimin e Shelfit Kontinental midis te dy vendeve, 18 dhjetor 1994.

3.Percaktimi i zonave detare midis Greqisë dhe Shqipërisë, që u zhvillua në Shqipëri në 2009.

4.Vendimi i Gjykatës Kushtetuese të Shqipërisë me 10 shkurt 2010 per anullimin e marrëveshjes per kufirin detar me Greqinë”, 26 janar 2010.

5.Greqia akoma nuk ka deklaruar Zonen Ekonomike Ekskluzive te saj (Greece a new European oil @ gas zone 3, November, 2013 Petro Petroleum Magazine).

6.Nderkaq Greqia ka kryer punime gjeologjike-gjeofizike ne Detin Jon te kryera nga Kompania Norvegjeze Petroleum Geo-services (Nordic Explorer, 2012/2013), duke bere publike harten e ketyre punimeve ne Detin Jon me 14 nentor 2012.

7.Nisur nga dy marreveshjet e mesiperme, Greqi-Itali (1977) dhe Itali-Shqiperi (1994), duket qarte se kjo harte mbulon pjese te Shelfit Kontinental shqiptar.

Kjo tregon se pala greke qe ka kontraktuar anijen norvegjeze, nuk ka njoftuar palen shqiptare, duke shkelur keshtu sovranitetn territorial, per me shume se dy vjet, te Republikes se Shqiperise.

Duke qene se ne fillim te viteve 1990 ka patur diskutime te shumta per disa anije qe trafikonin rere apo korale nga Deti Jon ne Gjirin e Sarandes, anija e mesiperme duhet te jete konsideruar si e tille. Sidoqofte, te dy keto probleme mbeten te hapura per sqarime te metejshme nga Gjykatat Speciale Shqiptare.

8.Revista Menaxhimi i Resurseve Hidrokarbure Helenike (HHRM Hellenic Hydrocarbons Resources Management- HHRM, 2017 (http://www.greekhydrocarbons.gr/index.php/exlporation/block-2/2-uncategorised) deklaron kufijte e Bllokut 2 Grek ne Detin Jon dhe njofton se eshte krijuar nje Ndermarrje e Perbashket (Joint Venture) me tri kompani (Total S.A, Edison dhe Hellenic Petroleum).

9.Sipas nje artikulli ne Gazeten Tema): Zona Ekonomike Ekskluzive është e rëndësishme edhe për Shqipërinë (http://www.gazetatema.net/2020/06/18/pakti-detar-me-greqine-zona-ekonomike-ekskluzive-eshte-e-rendesishme-edhe-per-shqiperine/, Th. C. Kariotis (Anetar i Delegacionit te Greqise ne Konferencen e Kombeve te Bashkuara mbi Ligjin mbi Detin, 28 Nentor, 2017) ndryshe nga cka qene e publikuar, ndarja e hapesirave detare u quajt “kufiri shumeqellimor i zonave detare”, sepse Greqia nuk kishte deklaruar akoma Zonen Ekonomike Ekskluzive.

10.Ne tavolinen e rrumbullakte te 24-t me Qeverine e Greqise(24th Roundtable with the Government of Greece) me 15-16 shtator ne Athine, ish ministrja e jashtme e Greqise , Znj. Bakojanis Micotaqis, shpreh keqardhjen e thelle se marrevshja e detit e vitit 2009 (me shtrirje ujrash teritoriale 6 milje detare) ishte shume e mire dhe duhej miratuar.

11.Ministri aktual i Jashtem i Greqise Dendrias, anetar i Kabinetit te Kryeministrit Micotaqis, deklaron se ata kane te gjitha te drejtat t’i zgjerojne ujerat territoriale, nga 6 milje detare (qe ishin ne marreveshjen e vitit 2009) ne 12 milje detare.

Sic u munduam te spjegojme shkurt, vonesat dhe konfuzioni nuk kane ardhur nga shteti shqiptar. Perkundrazi, shtetit shqiptar i eshte shkelur sovraniteti i hapsirave detare jo me dite dhe jave por me vite, sic eshte rasti i anijes kerkimore norvegjeze e kontraktuar nga Greqia.

Football news:

Hector Herrera on 0:4 with Bayern: We played very well with the best team in the world. Don't write off us
Antonio Conte: Borussia are well prepared, they have a lot of potential. Inter could have won
Guardiola on 3:1 with Porto: a Good start. In the Champions League, there are 5 substitutions, the players who came out showed themselves well
Flick about Mueller: he's a continuation of the coach's hand on the field. Thomas manages the team, drives it forward
Gian Piero Gasperini: Miranchuk has just started training. We have a lot of players, rotation is inevitable
Goretzka about 4:0 with Atletico: We were lucky that we didn't miss out at the beginning. It took 10 minutes to get involved
Klopp on the win over Ajax: it wasn't radiant football, but we scored three points