Albania

Njerëzit mund të transmetojnë koronavirusin te macet dhe qentë

Një studim i shkencëtarëve italianë ka treguar që njerëzit mund të transmetojnë COVID-19 te macet dhe qentë.

Studimi ekzaminoi 540 qenë dhe 277 mace që jetojnë në familje në veri të Italisë, veçanërisht në Lombardi, rajoni i goditur më rëndë nga pandemia.

Studiuesit gjetën antitrupa koronavirusi në 3.4 për qind të qenve dhe 3.9 për qind të maceve, duke treguar që ata ishin të infektuar me virus.

Testimi u krye nga marsi deri në maj të këtij viti. Thomas Mettenleiter, drejtor i Institutit Shtetëror gjerman për Kërkime të Shëndetit të Kafshëve (FLI), tha se rezultatet tregojnë se transmetimi midis njerëzve dhe kafshëve është i mundur.

“Këto rezultate konfirmojnë atë që dimë më parë,” tha Mettenleiter.

Ai shpjegoi se shumica e kafshëve të testuara vijnë nga familjet e prekura nga koronavirusi, që do të thotë se infeksioni në përgjithësi transmetohet nga njerëzit te kafshët.

Por qentë dhe macet nuk luajnë një rol të rëndësishëm në përhapjen e virusit, dhe njerëzit e shëndetshëm nuk duhet të kufizojnë kontaktin me kafshët e tyre, tha Mettenleiter.

Njerëzit e infektuar me koronavirus duhet të bëjnë të kundërtën, përkatësisht, të përmbahen nga kontakti me kafshët shtëpiake, megjithëse deri më tani nuk ka indikacione se kafshët mund të ngordhin nga virusi, theksoi ai.

l.h/ dita

Football news:

Ivan Perisic: it was an incredible Year in Bayern. I took three trophies and played in a great team
Leicester can rent Germany defender TA from Bayer. Compensation - 40 million euros
Kevin de Bruyne: would Prefer to score 5 goals and give 5 assists for the season, but win the Premier League
Javi Martinez leaves Bayern Munich. He won the treble twice with the club
Roma received a technical award for a childish mistake-they did not include a 23-year-old player in the adult application. The General Secretary of the club has already quit
The ball with children's drawings will be played in the match for the UEFA super Cup
Barcelona earned the most in the season - 840.8 million euros. Real Madrid - second, Manchester United - third