Albania

Rritje e papritur ekonomike në zonën e euros në tremujorin e tretë

Ekonomia evropiane regjistroi një rritje të papritur prej 12.7 përqind në tremujorin e tretë, pas hapjes së kompanive pas heqjes së masave të rrepta të karantinës. Sidoqoftë, ky lajm pozitiv është në hije nga raportet e një numri në rritje të infeksioneve të reja në Evropë, që mendohet të çojë në një rënie të re ekonomike në fund të vitit.

Rritja e regjistruar në eurozonë në tremujorin korrik-shtator është më e larta që nga viti 1995, kur u mbajtën statistika të tilla, raporton AP.

Tremujori i dytë i këtij viti pa një rënie prej 11.8 përqind, dhe kjo periudhë nga prilli në qershor përkon me periudhën e kufizimeve më të rënda gjatë valës së parë të pandemisë.

Shumë ekonomistë parashikojnë rritje prej 10 përqind në tremujorin e tretë.

Rritja më e lartë në tremujorin e tretë u konfirmua nga Franca – 18.2 përqind, e ndjekur nga Spanja (16.7 përqind) dhe Italia (16.1 përqind).

Ekspertët thonë se ky është një lajm i mirë, por që rivendosja e masave shtrënguese të tilla si ajo e vërejtur kohët e fundit në BE mund të përmbysë të gjithë situatën në tremujorin e fundit.

Kompanitë prodhuese regjistruan rritje më të lartë se sektori i shërbimeve. Prodhuesit e makinave të tilla si Volkswagen dhe Mercedes kanë parë rritjen e shitjeve të ndihmuar nga prania e tyre e konsiderueshme në tregun e Kinës, ku u shfaq për herë të parë epidemia dhe ku u vendos më parë nën kontroll.

Ato firma dhe lehtësira që mbështeten në ndërveprime ballë për ballë, siç janë restorantet, hotelet dhe linjat ajrore, pësuan një rënie të madhe të të ardhurave dhe vetëm pjesërisht rifituan nivelin e kaluar të biznesit.

Presidentja e Bankës Qendrore Evropiane Christine Lagarde tha se banka ishte duke punuar në një paketë të re të masave të mundshme të ndihmës që do të diskutohen në një takim të planifikuar për 10 dhjetor. Ajo tha se ka pak dyshime se do të zbatohet, duke pasur parasysh kushtet e përkeqësuara aktuale.

Football news:

Guardiola reached the Champions League play-offs for the 12th time out of 12. This is a record among coaches
Joseph Blatter: God called Maradona home
The streets of Naples and Buenos Aires are very sad. This day is a tragedy for millions
Manchester City reached the 1/8 final of the Champions League
The world says goodbye to Maradona. Even the English forgot about the Hand of God and recognized the greatness of the legend
Mourinho bought the Hamon Region for 500 pounds. He promised this if the defender does not beat Mahrez
River paid tribute to Maradona. Diego played for the club's superclasico Rivals