Një grup studiuesish në SHBA kanë gjetur një metodë për të hapur dhe lexuar letra historike të vulosura, tha dje në një deklaratë Instituti i Teknologjisë në Massachusetts (MIT).

Metoda përfshin një algoritëm të njësimit të automatizuar të kompjuterit i cili përdoret për të lexuar një letër të pahapur nga Evropa e hershme moderne pa i thyer vulën ose dëmtuar atë në asnjë mënyrë, tha Instituti.

Meqenëse dërguesit e letrave të tilla i kishin mbyllur ato duke përdorur metodën e quajtur “bllokimi i letrave”, palosja dhe sigurimi i letrës për t’u bërë zarfi i saj, shqyrtimi i përmbajtjes së tyre pa ndonjë dëm konsiderohet një përparim i madh në studimin e dokumenteve historike, shtoi Instituti.

“Mbyllja e letrave ishte një aktivitet i përditshëm për shekuj, përtej kulturave, kufijve dhe klasave shoqërore”, tha Jana Dambrogio, konservatorja e Thomas F. Peterson në Bibliotekat e MIT.

“Ai luan një rol integral në historinë e sistemeve të fshehtësisë si lidhja që mungon midis teknikave të sigurisë së komunikimeve fizike nga bota antike dhe kriptografisë moderne dixhitale. Ky hulumtim na çon m’u në zemër të një letre të mbyllur”, shtoi ajo.

Algoritmi u zhvillua nga Amanda Ghassaei, inxhiniere kërkimore në Adobe Research dhe Holly Jackson, e cila është një studente universitare në inxhinieri elektrike dhe shkenca kompjuterike në MIT.

Metoda e tyre përdor një analizë gjeometrike plotësisht 3D pasi shpalosja virtuale gjeneron rindërtime 2D dhe 3D të shkronjave në gjendje të palosur dhe të sheshtë, përveç imazheve të sipërfaqeve të shkrimit të letrave dhe modeleve të rrudhave, sipas MIT.

“Algoritmi përfundon duke bërë një punë mbresëlënëse në ndarjen e shtresave të letrës, megjithë hollësinë e tyre ekstreme dhe boshllëqet e vogla midis tyre, ndonjëherë më pak se rezolucioni i skanimit”, theksoi Erik Demaine, profesor i shkencave kompjuterike në MIT.//AA

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb