Albania

Zulueta: Monitorojmë në tërësi procesin zgjedhorë në RMV

20 vëzhguesit afatgjatë të OSBE-ODIHR-së janë në terren për të vëzhguar procesin e përgatitjes së zgjedhjeve të 17 tetorit. Misionit, në ditën e zgjedhjeve, do t’i bashkohen edhe 250 vëzhgues afatshkurtër. Në një intervistë për Alsat, shefja e misionit vëzhgues të ODIHR-së Tana de Zulujeta thotë se vendi ka nevojë për Kod të ri zgjedhor. Ajo nuk mund të parashikojë nëse votimi biometrik i cili zbatohen për herë të parë, do të jetë ose jo i suksesshëm.

Siç thatë, ne kemi filluar me punën dhe kemi 20 vëzhgues afatgjatë në terren dhe ata kanë filluar të raportojnë tek ne. Qëllimi jonë është që gjatë mandatit tonë të kemi qasje në zgjedhjet në tërësi. Kjo nënkupton të gjithë fushatën, mediat dhe kornizën ligjore, për pajtueshmërinë e saj me angazhimet e OSBE-së, standardet evropiane dhe po ashtu me ligjet e shtetit.  

Ne kemi bashkëpunuar me autoritetet e Maqedonisë së Veriut. Ne kemi vëzhguar zgjedhjet në këtë vend që nga fillimi, që nga procesi i parë. Prandaj, kemi një listë të gjatë me rekomandime që janë bërë me kalimin e kohës. Disa janë zbatuar dhe disa mbeten akoma. Se cila do të ishte çështje kryesore tani do të ishte e vështirë të thuhej por mendoj se për shkak se janë bërë shumë ndryshime me kalimin e kohës, ai që mbetet rekomandim i rëndësishëm i ODIHR-së është që Kodi zgjedhor të mblidhet në mënyrë koherente në një ligj të qëndrueshëm. Ndryshimet kanë ardhur në pjesë, kohë pas kohe, dhe nuk janë aspak në harmoni njëri me tjetrin. Ne kemi disa ndryshime të reja dhe të rëndësishme të cilat u miratuan javën e kaluar. Kjo ishte një befasi për ne dhe ndoshta për shumicën e njerëzve sepse ndodhi para zgjedhjeve. Disa prej tyre i përfshinë rekomandimet e ODIHR-së. Ne duhet të shohim nëse dhe si ata zbatohen. Disa prej tyre do të jenë të pamundura të ndiqen sepse u bënë shumë vonë për të qenë efektive në këto zgjedhje.

Është e vështirë të thuhet. Kjo metodë është e projektuar që të rrisë besimin e publikut dhe nëse e arrin këtë rezultat, kjo do të jetë një gjë pozitive. Duket se tashmë ka siguruar një pjesë të aktorëve në shtet që kishin, me ose pa të drejtë, këtë unë s’mund ta them, dyshime për listën zgjedhore. Nëse kjo gjë e zgjidh shqetësimin e tyre dhe e rrit besimin e publikut, ky do të jetë një zhvillim pozitiv.

Këtë jemi duke e vëzhguar. Ne jemi të vetëdijshëm për këtë ndryshim të rëndësishëm dhe kemi ardhur me një ekip të përforcuar, pikërisht për të qenë në gjendje të ndjekim këtë aspekt të procesit. Për ne, për votuesit dhe për pjesëmarrësit në këto zgjedhje, kjo është diçka që duhet të presim për ta parë.

Fatlume Dervishi

Football news:

Al-Sadd Xavi has not lost 34 matches in the Qatar League - this is a club record. The league record is 41 games
Nagelsmann about Hernandez: He is in a good mood, there is no feeling that he is worried about prison
Tuchel on the victory over Southampton: A tense match. I liked Chelsea's energy
Pioli pro 1-0 with Torino: Milan controlled the game. Torino created chances only by going all-in
Arteta pro 2:0 with Leeds: We created a lot of chances, played better and stronger
Giroud after Torino's winning goal: Milan played well. Not everything is perfect, but the main thing is the victory
Chelsea won the third penalty shootout in a row. In all of them there was a cap on the gate