logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Albanija hapsi odgovorne za stradanja u potresu

Albanski tužitelji izdali su zbog pogibije 51 osobe u potresu magnitude 6,4, uslijed kojeg su se prošlog mjeseca urušili deseci zgrada, niz naloga za uhićenje na temelju optužnica za ubojstva i zloporabu vlasti.

Policija i tužitelji su objavili da su početne istrage pokazale da se "gubitak života u urušenim zgradama dogodio i stoga što građevinari, inženjeri i vlasnici nisu poštivali propise, norme i standarde sigurne gradnje".

Tužitelji su ukupno izdali 17 naloga za uhićenje, objavila je policija. Dvoje od devetero privedenih u subotu pod optužbom u ubojstvo su vlasnici dva hotela koja su se urušila. U tim su hotelima u Draču, drugom najvećem albanskom gradu i najvećoj luci, poginule četiri osobe.

Treći je upravitelj policijskog odmarališta u kojem je poginuo visoki dužnosnik policije.

Tijekom tri desetljeća od sloma komunističke vlasti 1990. mnogi su se Albanci preselili u gradove zauzimajući terene i zgrade bez ozbiljnijeg nadzora vlasti, prenosi Hina.

Mnoge od zgrada su od tada legalizirale vlade željne glasova no dijelom su legalizirane i zbog nastojanja da se ti prostori urbaniziraju uvođenjem kanalizacijskog sustava i gradnjom cesta.

Oba hotela na plaži južno od Drača izgrađena su ilegalno a drugi je i protuzakonito legaliziran, priopćila je policija.

Policija je rekla da su neki od 17 optuženika pobjegli nakon potresa koji se dogodio 26. studenog.

Višekatnice i neboderi izgrađeni duž obale nakon sloma komunističke vlasti većinom su hoteli i apartmani namijenjeni strancima i Albancima, uključujući i etničke Albance s Balkana i iz dijaspore. Većina tih zgrada u potresu nije pretpjela štetu.

Albanije tek treba izračunati cijenu obnove i ponovne izgradnje domova za 14.000 ljudi koji su uslijed potresa postali beskućnici.

(Vijesti.ba)

Themes
ICO