Bosnia and Herzegovina

Aleš Kurt za "Avaz": Realnost je postala fikcija, a fikcija realnost

"Ništa nas ne smije iznenaditi" je predstava prema tekstu i režiji Aleša Kurta koja će svoje premijerno izvođenje doživjeti 7. oktobra na MESS festivalu. Predstava govori o našem unutarnjem strahu, panici, anksioznosti, socijalnoj distanci, trijaži, algoritmima koji upravljaju našim potencijalnim ponašanjem.

 Za "Avaz" Aleš Kurt kazao je da je ovo pravo vrijeme da se ovakva predstava desi.

- Prvo mislim da je dobro da izađe nova predstava prvenstveno zbog teatra, ali i zbog publike. U predstavi se radi o obuci Civilne zaštite, shodno tome, mi smo uključili priče o raznim katastrofama, počevši od rata, nuklearnih katastrofa, bojnih otrova... - otkriva Kurt.

Tekst predstave je pisan prije pojave pandemije koronavirusa, ali on savršeno obrađuje okolnosti u kojima se danas nalazimo.

- Današnje vrijeme je savršen primjer da je realnost postala fikcija, a fikcija realnost. Ja sam ovu predstavu pisao prije pojave pandemije koronavirusa, pa sam čak neke stvari i morao izbacivati da ne ispadne da sam „maznuo“ priču od realnosti - šaljivo je rekao Aleš Kurt.

Kako je kazao Kurt, publici je izuzetno potrebna ovakva priča.

- Predstava „Ništa nas ne smije iznenaditi“ se bavi svima nama, svim ljudima. Posebno bih naglasio da tokom igranja ima dosta i duhovitih momenata, tako da mislim da će se publici svidjeti to što će se poslati sa scene. Ovo je neka vrsta tablete za smirenje panike i stresa - zaključio je Kurt.

Football news:

Miranchuk remained in the reserve of Atalanta for the second match in a row
Jurgen Klopp: what is Happening now is like living in a marriage: there are good moments, there are bad ones
Zinedine Zidane: Earned a draw with Borussia Dortmund - and I even think that deserved more
🚑 At Liverpool it became even worse with the center of defense: Fabinho was injured, only Joe Gomez is healthy
Lokomotiv is in third place in group a of the Champions League after 2 rounds, Bayern is in the lead
Real Madrid is last in the Champions League group after two rounds, Shakhtar leads
They made a great transition from defense to attack. Even Bayern praises Loco: collected compliments from flick, Neuer and Kimmich