Bosnia and Herzegovina

AMATERIZAM VLASTI RS-a: Haotična zaduživanja Republike Srpske 'izluđuju' kupce trezorskih zapisa

Ministarstvo finansija Republike Srpske nepoštuje vlastiti kalendar održavanja aukcija, kao ni najavljene iznose zaduživanje na Banjalučkoj berzi, što investitorima u državne hartije od vrijednosti stvara sve veće probleme, prenosi portal "Capital.ba".

Kupci obveznica i trezerskih zapisa na osnovu kalendara aukcija prave svoje planove, pripremaju i rezervišu novac, planiraju gotovinske tokove, te projektuju očekivane i željene prinose. Kada se aukcija preskoči, kao što je to bio nedavno slučaj, planovi i očekivanja institucionalnih investitora padaju u vodu.

Tako na primjer, emisija dugoročnih obveznica Republike Srpske zakazana za 9. septembar nije održana, ali i dalje nije obrisana iz kalendara koji se nalazi na sajtu Vlade RS, niti je za to dato bilo kakvo službeno obrazloženje. To je u najmanju ruku neozbiljno i neodgovorno ponašanje u svakom poslovanju.

Pored toga što kalendar nije ažuran, žale se investitori koji su željeli ostati anonimni, Vlada Srpske se zadužuje mimo zvanično objavljenog plana koje je usvojen i predstavljen javnosti i investitorima, a koji su na toj osnovi kreirali svoju strategiju ulaganja u obveznice i trezorske zapise.

Tako je na primjer, na 64. aukciji trezorskih zapisa, Vlada planirala zaduženje od 20 miliona maraka. Investitori su očekivali da je manja ponuda i u skladu sa tim ponudili određenu kamatnu stope. Međutim, u konačnici Ministarstvo finansija je odlučilo da prihvati ponude od nepunih 39 miliona maraka, čime je došlo i do promjene prosječne kamatne stope emisije. 

alt

Zbog ovakvih nepredviđenih poteza vlasti, investitori ne mogu skoro ništa da planiraju.

Direktor “Advantis Brokera”, Branko Kecman smatra kako vlast mora biti puno ažurnija. Sa druge strane, predlaže im i drugačiju strategiju kada je zaduživanje u pitanju.

“Trebalo bi zakazivati, češće emisije sa manjim iznosima. Na primjer, u tri sedmice po jedna aukcija od pet miliona maraka. Posle nekog vremena se dobije konstantnost i kvalitetna dugoročna sredstva. Mislim da bi se tu moglo doći do kvalitetnijeg novca, jer ga ovako investitori moraju držati duže. To bi bilo idealno za sektor osiguravajućih društava kojima se povećavaju uplate i kojima trebaju takve investicije”, kazao je Kecman za "Capital.ba".

(SB / Capital)

Vezane vijesti

Football news:

Manuel Pellegrini: Real Madrid scored 96 points and 102 goals in my time, although Ronaldo missed 3 months
Juventus and Barcelona won their first group matches. Who will win in Turin?
Andrea Pirlo: we need to wait for the Ronaldo test. I think we will find out today if he will play
Danilo about the match with Barcelona: Juventus on the right track
Ozil provided 1,400 school children with free Lunches by supporting Rashford
Dmitry Sennikov: Lokomotiv will have opportunities to score against Bayern. Its defense is not perfect
De Bruyne and Villas-Boas have known each other for 10 years: they barely missed each other at Chelsea, Andre's assistant asked Kevin for a t-shirt