Bosnia and Herzegovina

Bajden: Birači neće tolerirati zloupotrebu moći

Demokratski kandidat za američkog predsjednika Džo Bajden (Joe Biden) danas je rekao da birači neće tolerirati "zloupotrebu moći" ako predsjednik Donald Tramp (Trump) i republikanci uoči izbora 3. novembra imenuju konzervativnu sutkinju Amy Coney Barrett u Vrhovni sud.

Ankete pokazuju da većina birača želi da novog suca imenuje idući predsjednik

Republikanci najavljuju da će brzo potvrditi Barrett u tom tijelu u kojem imaju većinu, a demokrati priznaju da nemaju prevelikih nada da će uspjeti zaustaviti to imenovanje, no da žele da predsjednik i republikanci plate cijenu na biralištima. 

Ankete pokazuju da većina birača želi da novog sudije imenuje idući predsjednik. Biden i njegovi pobornici sve snažnije upozoravaju da bi Vrhovni sud s trećim Trumpovim imenovanjem mogao ugroziti pristup zdravstvu milijunima Amerikanaca.

- Nema misterija oko toga što se tu događa, rekao je Bajden u govoru u svojoj saveznoj državi "Delaware".

Ako Baret bude imenovana, strahuje se da bi se mogao ukinuti Obamacare

Ako se u Vrhovnom sudu imenovanjem Baret dodatno učvrsti konzervativna većina, republikanci će "zgrabiti priliku da ukinu Affordable Care Act (ACA)", kazao je Bajden (Biden), referirajući se na zakon koji je 2010. godine uveo prethodni predsjednik BaraK (Barack Obama) i kojim se smanjio broj zdravstveno neosiguranih Amerikanaca. 

Tramp je ponovno najavio mogućnost da najviši američki sud ukine ACA, poznatu kao "Obamacare", tvrdeći kako on ima bolji plan zdravstvene zaštite.

- Obamacare će biti zamijenjen MNOGO boljom i DALEKO jeftinijom alternativom ako ga Vrhovni sud ukine, napisao je Tramp na svom "Twitter" profilu.

"To bi bila velika pobjeda za SAD!".

Demokrati ponavljaju kako je žurba u imenovanju zamjene za nedavno preminulu liberalnu sutkinju Ruth Bader Ginsburg licemjerna jer vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell 2016.godine nije htio ni saslušati Obaminu kandidatkinju za sud Merrick Garland, devet mjeseci prije tadašnjih izbora. 

Demokrat iz Senata Dick Durbin kazao je kako demokratska manjina u tom tijelu neće uspjeti primorati republikance da popune to mjesto u tako kratkom razdoblju prije izbora. Glasanje je već krenulo u nekoliko saveznih država.

- Možemo to usporiti za nekoliko sati, možda dana, no ne možemo spriječiti rezultat, rekao je za televiziju ABC.

Suci se u Vrhovni sud imenuju doživotno

Sudije se u Vrhovni sud imenuju doživotno, a do smrti Ginsburg je u njemu sjedilo pet konzervativnih i četiri liberalna suca. Tramp je u svom mandatu već imenovao dvojicu konzervativnih sudaca, a novim imenovanjem bi institucija mogla dodatno skrenuti u desno i donijeti promjene u pitanjima poput zdravstvene zaštite i pobačaja.

Football news:

With Lukaku, it is useless to play in a power struggle. Shakhtar defender Bondar on the Inter forward
Ivanov will serve the match OF AZ-Rijeka in the Europa League. Rotor appealed his refereeing in the game with Loko
Gasperini on Ajax: it's not easy for everyone Against them. Atalanta made a great comeback
Real Madrid came away from defeat for the 8th time in a Champions League match, losing by 2 goals. The club has updated its record
Felix on red Bull's double: I enjoy playing in the Champions League the Most
Casemiro about 2:2 with Gladbach: The opponent entered the Real Madrid penalty area twice and scored twice. This is football
Guilherme about 1:2 with Bayern: Loko again showed that he can play against any opponent