Bosnia and Herzegovina

BAJRAMSKA PORUKA REISU-L-ULEME KAVAZOVIĆA: 'Molim vas da se pridržavate...'

Nadamo se, ipak, da će bajramski dani unijeti radost u našu svakodnevnicu i da će biti početak oporavka naše zemlje i svijeta.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas bajramsku poruku povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama 1441 h. g.

Poruku reisu-l-uleme Kavazovića prenosimo u cijelosti:

"Draga braćo i poštovane sestre,

Danas sa akšam-namazom, voljom Milostivog, svjedočit ćemo pojavi mlađaka. Bit će to znak kraja mjesaca ramazana i nastupanja prvog dana Bajrama.

Poseban mjesec posta

Po mnogo čemu ovo je bio poseban mjesec posta. To što smo bili uskraćeni nekih naših zajedničkih obreda i običaja ne znači da je on bio manje vrijedan. Vrata oprosta i dobrih djela su i dalje bila širom otvorena. Sretni su oni koji su u njemu zaslužili Božiji oprost i Njegovu milost.

Draga braćo,

Sutra ćemo, ako Bog da, klanjati bajram-namaz u našim džamijama i musalama. Molim vas da se pridržavate posebnih mjera samozaštite i instrukcija nadležnih.

Drugog dana Bajrama je Dan šehida. Posjetimo naše šehitluke. Neka nam ta mjesta budu podsjetnik na žrtvu naših najboljih sinova i kćeri i primjer kako se odnosi prema svojim vrijednostima, kako se za njih bori i kako se ta borba ne prepušta drugome. Niko neće našu borbu voditi za nas i niko nam neće naše probleme rješavati. Valja nam biti ustrajnim u danima koji su pred nama kao što smo bili ustrajni u obavljanju ramazanskih obreda.

Danas su naše dove i molitve s onima koji su bolesni, koji su izgubili svoje voljene ili su na bilo koji drugi način pogođeni zbog pandemije koja je zadesila svijet.

Ipak, nadamo se da će bajramski dani unijeti radost u našu svakodnevnicu i da će biti početak oporavka naše zemlje i svijeta. Nadamo se da će nada i ljubav nadvladati strah i mržnju koja je pokušala naći put do nas i u ovim blagoslovljenim danima.

Zato vas pozivam da radost Bajrama podijelite sa svojim bližnjima, porodicom, prijeteljima i komšijama.

Bajram čestitam našoj braći u Sandžaku i Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima i muslimankama u svijetu.

Bajram šerif mubarek olsun!"

Vezane vijesti

Football news:

Jack Grealish: De Bruyne is the best in the Premier League. He is at the level of Messi, Ronaldo and Mbappe
Liverpool made a request to lease Dembele. The Frenchman intends to stay in Barcelona (Di Marzio)
Lyon midfielder AUAR wants to move to Juventus. Liverpool, PSG and Manchester City are Interested in him
Bayer has extended the contract with defender Wendell until 2022
Wasserman became the new agent for Fede Valverde
Kurzawa took part in a protest against racism in Paris. 20 thousand people took to the streets
Pedro will leave Chelsea in the summer. Roma-the favorite in the fight for the player (Calciomercato.it)