Bosnia and Herzegovina

BILI SU NA METI ŽESTOKIH KRITIKA A SADA IM SE DIVE: Više dokaza ukazuje na to da je Švedska bila u pravu kada je odlučila za strategiju razvoja imuniteta

Švedska strategija imuniteta krda u borbi protiv koronavirusa, koju je većina svjetskih stručnjaka kritikovala, odnedavno bilježi sve bolje rezultate, prenose tamošnji mediji.

Druge evropske zemlje spremaju se za drugi talas infekcije.

Iako je imunitet stanovništva i dalje ispod klasičnog nivoa od 60 odsto, to će možda biti dovoljno za efikasno zaustavljanje epidemije Covida-19 u Švedskoj, sugeriše jedan od najistaknutijih danskih epidemiologa.

"Postoje indicije da su Šveđani stekli nivo imuniteta na bolest, što je zajedno sa ostalim mjerama dovoljno da bolest ne ostaje", rekao je za list "Politiken" profesor biokompleksnosti na Institutu Niels Bohr u Copenhagenu Kim Sneppen.

Švedska je protekle nedjelje dnevno registrovala 23 slučaja na milion ljudi, u poređenju sa 61 slučajem u Danskoj, čija je stopa zaraze sada premašila vrhunac iz aprila.

Sneppen je istovremeno priznao da je Švedska pretrpjela mnogo veću stopu smrtnosti od one koja se viđa u Danskoj - sa skoro 5.900 umrlih u poređenju sa 635.

"Ovo je cijena koju su platili. Pozitivna strana je što su sada možda završili s epidemijom", rekao je Sneppen.

Ranija studija profesora Toma Brittona sa Univerziteta u Stockholmu procijenila je da bi prag punog imuniteta stada mogao biti i do 43 odsto populacije, što je daleko ispod klasičnih cifara od 60-70 odsto prihvaćenih u epidemiologiji.

Osnova za to je pretpostavka da su najdruštveniji i najaktivniji članovi društva prvi koji se zaraze.

Profesor biomedicine sa Univerziteta u Aarhus Søren Riis Paludan rekao je da sve više dokaza ukazuje na to da je Švedska zdravstvena agencija možda bila u pravu kada je odlučila da slijedi strategiju koja omogućava kontrolisani razvoj imuniteta.

"Može se tvrditi da su izabrali pravo rješenje, ali na početku su bili slabo pripremljeni za strategiju i nisu mogli zaštititi svoje ranjive", rekao je Riis Paludan.

Švedska, čiji su pristup bez zaključavanja u nastojanju da postigne imunitet stada kritikovali medicinski stručnjaci, političari i aktivisti, zabilježila je nešto više od 88.000 slučajeva korona virusa, a njegova putanja polako se povlačila od najviših brojeva oboljelih zabilježenih u junu.

Danska je, za razliku od toga, zabilježila skoro 29.000 slučajeva, gotovo tri puta manje, ali je usred svježeg skoka.

Danski državni epidemiolog Kåre Mølbak upozorio je da je Danska još u "prvom talasu zaraze", jer talas na proljeće nije imao vremena da se "u potpunosti razvije", jer je zemlja "ušla u hibernaciju".

Međutim, rizik od novih izbijanja u Švedskoj ne može se isključiti, upozorili su drugi epidemiolozi.

Stopa smrtnosti u Švedskoj je peta najviša stopa po glavi stanovnika u Evropi, ali broj novih infekcija neprekidno opada od vrhunca krajem juna.

Od danas ima samo desetak pacijenata na intenzivnoj njezi. Ovo je oštar kontrast drugim zemljama u Evropi koje su se potpuno zatvorile, poput Britanije, Francuske i Španije, u kojima se pojavljuju novi slučajevi, što koči ekonomski razvoj.

Football news:

Sandro Tonali: Milan on the crest of a wave. The Rossoneri shirt is pressing, but I'm getting in shape
Kadyrov's adviser hit the judge in the groin, and his son was dismissed from Akhmat and banned for three years. At first they all denied
AEK Carrera lost both matches in the Europa League with a total score of 1:5
Stefano Pioli: Milan have not achieved anything yet. The season is long, we will face difficulties
Mourinho 0:1 with Antwerp: the Best team won and the worst team lost
Bale did not make a performance in his first three games for Tottenham. He hasn't scored since January
Father Courtois: Keylor Navas was not a good teammate. When he left for PSG, everything became easier