Bosnia and Herzegovina

BILO JE I VRIJEME: Stigli odgovori FUCZ-a o spornoj nabavci respiratora i druge opreme

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH dobila je dodatne odgovore od Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) o realizovanim nabavkama u toku pandemije koronavirusa, sa posebnim osvrtom na aferu nabavke 100 respiratora.

Odgovori su danas stigli na adresu članova Komisije. U njima se, između ostalog, navodi da Federalna uprava civilne zaštite "iz razloga krajnje hitnosti, a u uslovima pogoršane epidemiološke situacije i vrlo kratkih rokova važenja ponuda, nije vršila identificiranje profesionalne sposobnosti".

Kako navode u odgovorima, od Federalnog zavoda za javno zdravstvo traženi su invazivni respiratori za djecu i odrasle i, u skladu sa zahtjevom, takvi su nabavljeni.

Pročitajte odgovore: 

Kako i na osnovu čega su formirane cijene u tabelama na odlukama koje je donosio Federalni štab civilne zaštite? Da li su prikupljane ponude raznih dobavljača ili na neki drugi način?

"Shodno cijenama na tržištu iz tekućeg perioda."

Ko je procjenjivao vrijednosti pojedinih nabavki i na osnovu čega?

"Procjene su vršene na osnovu pristiglih ponuda te na osnovu tržišnih cijena i mogućnosti kratkih rokova isporuke od strane dobavljača".

Zašto Uprava nije tražila ponude za nabavke medicinske opreme od firmi ovlaštenih za promet medicinskom opremom?

"Federalna uprava civilne zaštite je zaprimala ponude i od ovlaštenih firmi za promet medicinskom opremom."

Ko je i kako napravio specifikaciju na osnovu koje su se kupili respiratori?

"Na osnovu zahtjeva Federalnog Zavoda za javno zdravstvo i pregleda potreba zdravstvenih institucija na području FBiH."

Da li ugovor između FUCZ-a i dobavljača respiratora firme "FH Srebrena malina" ima aneks ugovora i zašto ugovor nije raskinut zbog neispoštovanog roka isporuke respiratora?

"Ugovor nema potpisan aneks, jer je izvornim predviđeno da će se eventualni sporovi rješavati mirnim putem. U skladu s tim, dobavljač je dostavio obavijest od avioprijevoznika o razlozima kašnjenja isporuke i ugovorni organ, u skladu sa ZOO, nije se odlučio na raskid ugovora."

Ko su bili članovi komisija za sve javne nabavke od 16. marta do sada?

"Nakon donošenja odluke Vlade FBiH o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području FBiH, FUCZ je iz razloga krajnje hitnosti, a u uslovima pogoršane epidemiološke situacije, proveo postupke nabavki materijala i opreme primjenjujući član 10 stav (1) tačka b) Zakona o javnim nabavkama BiH. S obzirom na to da nisu korišteni osnovni i redovni postupci javnih nabavki, komisije za nabavku nisu formirane."

Zašto je došlo do promjene u sastavu Federalnog štaba civilne zaštite?

"Federalni štab civilne zaštitu vrši funkciju rukovođenja akcijama zaštite i spašavanja. Komandanta, načelnika i članove Federalnog štaba postavlja i razrješava Vlada FBiH."

Ko je potpisao odluku Federalnog štaba civilne zaštite od 1. aprila u ime zapovjednice Jelke Milićević?
"Odluku je potpisao načelnik Federalnog štaba civilne zaštite uz prethodnu saglasnost zapovjednice Federalnog štaba civilne zaštite."

Postoji li pismena odluka Vlade FBiH za nabavku respiratora?


"Vlada FBiH je na 165. hitnoj sjednici, održanoj 2. aprila, donijela odluku o davanju prethodne saglanosti Federalnom štabu civilne zaštite za nabavku materijala i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije i odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz tekuće rezerve Vlade FBiH budžeta FBiH za 2020. godinu FUCZ-a."

Da li je Uprava zaprimila ponude na zvanične mailove firmi koje su renomirane u svojoj branši i da li je kontaktirala te firme?


"Da."

Da li je Uprava vodila računa o profesionalnoj sposobnosti dobavljača?


"Federalna uprava civilne zaštite iz razloga krajnje hitnosti, a u uslovima pogoršane epidemiološke situacije i vrlo kratkih rokova važenja ponuda, nije vršila identificiranje profesionalne sposobnosti."

Kako je došlo do toga da je Uprava postala služba za javne nabavke Federalnog štaba civilne zaštite?

"Zakonskim i podzakonskim aktima definisane su nadležnosti te je, u skladu s tim, Federalni štab stručno-operativni organ. Funkciju stručne službe Federalnog štaba vrši FUCZ. Nabavke materijala i opreme iz sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća organizuje i provodi javnu nabavku FUCZ na osnovu odluke Federalnog štaba civilne zaštite."

Zašto je prisutan veliki broj posrednika u provedenim javnim nabavkama?
"Posrednika nije bilo. Svaki ugovor o nabavci potpisan je s domaćom firmom."

Koji su respiratori traženi od Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koji su naručeni, a koji isporučeni?

"Od Zavoda za javno zdravstvo FBiH traženi su invazivni respiratori za djecu i odrasle i, u skladu sa zahtjevom, takvi su i nabavljeni."

Kako su firme bez referenci dobijale posao, zbog čega Uprava nije poslala specifikacije na adrese 21 firme koje su ovlaštene za uvoz medicinske opreme?

"Federalna uprava civilne zaštite je, zbog proglašenja stanja nesreće na području FBiH, efikasno obavljala funkciju zaštite i spašavanja stanovništva te, zbog nestašice neophodnih sredstava i opreme na tržištu, zaključivala s dobavljačima kako bi i sredstva i opremu imali u što je mogućem kraćem roku."

Football news:

Bayer sports Director Feller on Havertz: We agreed that if possible, he could leave this summer
Roma midfielder under has agreed a 5-year contract with Napoli for 3.5 million euros a year
Baros will end his career at the end of the season
Pogba and Brunu were injured when they collided in training. The Bournemouth game is in question (Daily Mail)
Ex-President of Barca Gaspar: Messi has a few more years to be the best player in the world
Morata scored a double for Atletico for the first time since March last year
Rummenigge on Tiago: there have been no Contacts with Liverpool, but he wants something new