Bosnia and Herzegovina

Bizarni hit u Češkoj: Čokoladice od brašna cvrčaka

Proizvođači Radek Hušek i Daniel Vach kažu kako je brašno koje dobivaju na tajlandskoj farmi puno kvalitetnih proteina, ali i vitamina B, željeza i kalcijuma te, bez obzira na to što se radi od mesa, mogli bi ga koristiti i vegetarijanci...

Za trećinu svjetske populacije kukci su uobičajni dio jelovnika, ali ne i za Evropljane koji većinom smatraju da skakavcima i cvrčcima nije mjesto u tanjiru. Ipak, češki biznismeni Radek Hušek i Daniel Vach ne misle tako.

Dugo su istraživali dobrobiti prehrane koja uključuje cvrčke i bacili se na proizvodnju proteinskih čokoladica i energetskih pločica za sportiste od zdravog brašna. Sens čokoladice ne sadrže šećer niti gluten, a dolaze u nekoliko kombinacija okusa. Maslac od kikirikija i cimet, ananas i kokos te tamna čokolada i naranča ili sezam za sada su u ponudi.

Brašno od cvrčaka nema izražen okus, a Radek i Daniel kažu kako mnogi ne primjećuju razlike u aromi od pšeničnog. Proteini su jednako kvalitetni kao kod junetine, piletine ili ribe, ali je više mikronutrijenata poput vitamina B, željeza i kalcijuma. Najvažnije je od svega da se za proizvodnju jednake količine proteina cvrčaka potroši 12 puta manje hrane, mnogo manje zemlje i minimalne količine vode. Osim toga, pritom se proizvodi 100 puta manje stakleničkih gasova.

Kako tvrde, važna im je i etička razlika između ubijanja goveda i cvrčka. Na farmama se ne koriste antibiotici, a u poređenju s pilićima ili svinjama manji je i rizik prenošenja bolesti na čovjeka.

"Sudeći prema istraživanjima, očekuje se veliki porast industrije jestivih kukaca. Mogla bi narasti na 1,5 milijardi dolara do 2012. Mnogo je mjesta u Evropi gdje se proizvodi od kukaca mogu kupiti u trgovinama, na primjer Finska, Danska, Belgija i Švajcarska već ih imaju na svojim policama“, kaže dvojac za Radio Prahu.

Za kupovinu farme cvrčaka odabrali su Tajland zbog klimatskih uslova. Vlaga i temperatura od 25 °C cvrčcima savršeno odgovaraju. Godišnje proizvedu 42 tone brašna. Na primjer, za 1 gram brašna potrebno je 11 cvrčaka.

(Punkufer.hr)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Football news:

10 years of Suarez's great save: hand saved Uruguay at the 2010 world Cup
Sane signed a contract with Bayern until 2025 (Fabrizio Romano)
Thorgan Hazard will be number 10 for Borussia next season
Simeone on Griezmann's playing time: at Atletico, 3 minutes is very important. We lost the Champions League final like that
Griezmann looks like a parody of himself. Ex-coach of Sociedad about Antoine in Barca
Hakimi spent the super season in Dortmund, belonged to Real Madrid, and ended up at Inter
Undress and have dinner with us. Karembeu about how the players of Real Madrid joked Casillas