Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Blinken: NATO zabrinut netransparentnim vojnim jačanjem Kine

- Članovi našeg saveza i dalje su zabrinuti politikom prisile NR Kine (Narodne Republike Kine), korištenjem dezinformacija, brzim, netransparentnim jačanjem vojske, uključujući suradnju s Rusijom", rekao je Blinken na konferenciji za novinare nakon dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a.

- Ali također ostajemo predani održavanju konstruktivnog dijaloga s Kinom gdje god možemo i pozdravljamo prilike za zajednički rad na zajedničkim izazovima, dodao je.

- Dok je NATO i dalje usredotočen na održavanje ujedinjene potpore Ukrajini, članice također žele ojačati otpornost saveza razmatranjem novih izazova, uključujući one koje postavlja Kina, rekao je Blinken.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici priznaju da postoji natjecanje u oblikovanju svijeta izvan hladnoratovskih podjela.

Blinken je ustvrdio da "postoji na mnogo načina ono što Europljani nazivaju sustavnim rivalstvom između Kine i mnogih naših zemalja", ali da moramo "gdje god je to moguće, pronaći načine za suradnju u stvarno velikim pitanjima."

(Vijesti.ba / HRT)