Bosnia and Herzegovina

Bolnice ostaju najveći izazov: Evo koji kanton najviše prednjači po broju zaraženog osoblja u zdravstvenim ustanovama

Iako je koronavirusa u zdravstvenim ustanovama i bolnicama u Federaciji BiH sve više, u Federalnom štabu Civilne zaštite nemaju preciznih informacija o tome koliko je zaposlenika zdravstvenih ustanova zaraženo. Ovo je na pitanje Oslobođenja tokom jučerašnjeg redovnog obraćanja odgovorio Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

- Virus je ušao u mnoge zdravstvene ustanove, ali u ovom trenutku nemamo sve potrebne informacije. Ovo je najveći izazov za sve zemlje u svijetu i mi jedino što možemo učiniti je primijeniti sve predložene mjere kako bismo smanjili prenošenje virusa, kazao je doktor Čerkez.

Novi protokol

Prema informacijama do kojih je Oslobođenje došlo, Tuzlanski kanton prednjači po broju zaraženog osoblja u zdravstvenim ustanovama, premda u posljednja 24 sata nema novozaraženih. Ukupno zaraženih među zdravstvenim radnicima je četrnaest, od čega na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla ima deset pozitivnih, od ukupno 273 testirane osobe, a na Medicinskom institutu Bayer (bivša bolnica Centar za srce Tuzla) pozitivna su četiri zaposlenika od ukupno 53 testirana.

Kako je naveo direktor UKC-a Vahid Jusufović, stanje u ovom trenutku nije zabrinjavajuće, ali činjenica da jučer nije bilo novozaraženih ne znači da je širenje virusa stalo.

- Na Klinici ORL ukupno je šest zaraženih, na Klinici za dječije bolesti dva, kao i dva na Infektivnom. Smatram da je na 2.500 zaposlenih to podnošljiv broj, koji još možemo podnijeti. U samoizolaciji imamo 117 zaposlenika UKC-a, to su sve bili prvi kontakti ovih zaraženih, i oni su isključeni iz procesa rada. Bili bismo sretni da ovo ostane konačan broj, ali nemoguće je da nastavimo s nulom novozaraženih. Prema mojim podacima, na trijažnom punktu u UKC-u svaki dan uđe između hiljadu i hiljadu i sto pacijenata, s kojima uđe i određeni broj pratilaca. Mislim da je nemoguće u situaciji kad smo prva i zadnja crta odbrane da nemamo novozaraženih, kazao je Jusufović.

Kako bi “ulazak” koronavirusa u UKC bio doveden na minimum, uveden je i novi protokol, koji se odnosi na prijem hitnih pacijenata koji moraju biti podvrgnuti operativnim zahvatima. Kako je istakao direktor Jusufović, ukoliko to vrijeme i zdravstveno stanje dozvoljavaju, pacijent se prije operativnog zahvata odvoji i testira, kako bi se osoblje moglo pripremiti.

U Unsko-sanskom kantonu trenutno je zbog zaraze koronavirusom šest osoba smješteno na Infektivnom odjelu Kantonalne bolnice. Među njima je jedan zaposlenik zdravstvene ustanove.

Negativni u Zenici

- Prošle sedmice, u srijedu, radili smo testiranje jednog uposlenika Kantonalne bolnice koji radi u administraciji i test je došao pozitivan. Ta osoba je već u izolaciji od petka, tako da novi timovi u upravi, nakon ove 14-dnevne smjene, nisu ni bili u kontaktu s njim, kazao nam je dr. Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice u Bihaću.

U Republici Srpskoj koronavirus je registrovan kod dvanaest zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama. Od toga je osam doktora medicine i četvero medicinskih tehničara. Kako je potvrđeno iz Ministarstva zdravstva RS-a, u zdravstvenim ustanovama se prilikom potvrde virusa kod zdravstvenih radnika odmah preduzimaju sve epidemiološke mjere, uzimaju se podaci o tome kada je zdravstveni radnik radio u ustanovi i na osnovu svih prikupljenih podataka se sprovodi epidemiološka istraga.

Na području Zeničko-dobojskog kantona za sada nema koronavirusom zaraženog zdravstvenog osoblja, doktora i medicinskih sestara. Nalazi svih testiranih iz Kantonalne bolnice Zenica i Doma zdravlja Zenica, koji su u izolaciji nakon što su bili u kontaktu sa zaraženim pacijentom koji je došao iz Centra za srce u Tuzli, negativni su.

Podsjetimo, radi se o devet zaposlenika Doma zdravlja Zenica, iz dvije ambulante porodične medicine, i 48 zaposlenika KBZ-a s Odjela za interne bolesti.

Football news:

Captain Valeika was born in Moscow. Russian Russian mother, father-conductor, performed with Celine Dion and still supports Spartak
Scott Makemine: Looking cuts with Zidane, Vieira, Keane. Amazing box-to-box
Jessie Lingard: Last season, I didn't force myself or set goals. It's like a new start
Fjortoft about Werner: Timo is the best talent in Europe. If Liverpool want him, he will be there
The Union was suspended from matches the forward Poltera. The player did not want to take a pay cut
Ex-Guardiola assistant: Messi will be able to play in midfield like Xavi in a few years
Kante resumed individual training at the Chelsea base