Bosnia and Herzegovina

Borelj: EU neće priznati promjene granica bez palestinsko-izraelskog dogovora

Čestitajući Izraelu na formiranju nove vlade, visoki predstavnik EU Žozep Borelj (Josep Borrell) podsjetio je Izrael, u svjetlu njegovih planova da anektira okupiranu palestinsku zemlju na Zapadnoj obali, da EU neće priznati bilo kakve nedogovorene promjene granica iz 1967. godine.

- Međunarodno pravo je temeljni stup poretka zasnovanog na međunarodnim pravilima. U tom smislu, EU i njene države članice podsjećaju da neće priznati bilo kakve promjene granica iz 1967. ukoliko ih ne dogovore Izraelci i Palestinci. Dvodržavno rješenje, s Jerusalemom kao budućom prijestonicom obje države, jedini je put da se osigura održivi mir i stabilnost u regiji - navodi u saopćenju šef evropske diplomatije.

- Snažno apeliramo na Izrael da se suzdrži od svake jednostrane odluke koja bi dovela do aneksije okupiranih palestinskih teritorija i bila bi, kao takva, suprotna međunarodnom pravu – kazao je.

On je ponovio da je po pitanju bliskoistočnog mirovnog procesa, „EU spremna da podrži i organizira nastavak sadržajnih pregovora između dvije strane, o rješenju pitanja konačnog statusa i ostvarenju trajnog i pravednog mira.

Football news:

Jurgen Klopp: We are not thinking about next season, but about this one. There is much more to come
Inter is ready to buy out Sanchez from Manchester United for 20 million euros (Goal)
Werder fans are the best: they supported the team with a tractor emblem and thanked the Union with a hundred cases of beer
Flick about the Cup final with Bayer: It will not be like in the championship. They can hurt us
Holland will play in Dortmund and under 9-m number from the next season
Solskjaere and Lampard are among the contenders for the title of best coach in June in the Premier League
Umtiti injured his left knee. He won't have surgery