Bosnia and Herzegovina

BORIS JOHNSON REKAO DA ZNA KAKO ĆE SE ODUŽITI SREBRENIČANIMA: 'Veliki broj zločinaca nije odgovarao...'

Premijer Velike Britanije Boris Johnson obratio se danas povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici da je Evropa svjedočila najgorem zločinu na svojoj teritoriji nakon Drugog svjetskog rata.

- Prije 25. godina kada je strašni sukob bjesnio u BiH, Evropa je svjedočila najgorem zločinu na svom teritoriju od Drugog svjetskog rata. Preko osam hiljada muškaraca, dječaka, muslimana ubijeni su u genocidu, a preko 20 hiljada žena i djece nasilno su deportovani – kazao je Johnson.

Još jednom se pridružio u sjećanju na žrtve ovih užasnih događaja iz jula 1995. godine.

- Izražavam podršku porodicama u njihovoj borbi za pravdu. Kao i u mnogim drugim slučajevima, sukoba koji je doveo do nasilja i uništenja širom Zapadnog Balkana, veliki broj porodica još uvijek ne zna za sudbinu njihovih najmilijih. Veliki broj zločinaca nije odgovarao za počinjenja nedjela, a postoje oni koji bi najradije negirali ili zaboravili značaj onog što se desilo. To ne smijemo dozvoliti da se desi. Žrtvama, ali i budućim generacijama dugujemo da pamtimo Srebrenicu i osiguramo da se nikada više ne ponovi.

Istakao je da je ponosan na ulogu Velike Britanije u zadnjih 25 godina u borbi za pravdu.

- Tu uključujem rad britanskih sudija, advokata i nastavit ćemo na taj način raditi uz vas kako bi elminisali predrasude i diskriminaciju i stvorili sigurniju budućnost sa više nade za sve – zaključio je Johnson.

Football news:

Coach Of Brentford: We went from a mid-level team to the third team of the season. This is an incredible achievement
Burnley are not going to sell Tarkowski for less than 50 million pounds
Lester wants to rent Trincou at Barca with the obligation of ransom for 50 million pounds
Scott Parker: Fulham have a lot to progress. And I am happy about it
Manchester United are threatening to pull out of negotiations for Sancho if Borussia do not reduce the price from 120 million euros
Cesc about Casillas: You are a mirror to look into
Lone mascots are another symbol of the year