Bosnia and Herzegovina

Boris Johnson: “Žrtvama i budućim generacijama dugujemo da pamtimo Srebrenicu”

Prije 25 godina dok je strašni konflikt bjesnio u BiH, Evropa je svjedočila najgorem zločinu na svojoj teritoriji od vremena Drugog svjetskog rata. Više od 8.000 muškaraca i dječaka muslimana ubijeni su u genocidu u Srebrenici, a više od 20.000 žena i djece nasilno deportovani. Želim da vam se još jednom pridružim u sjećanju na žrtve tih užasnih događaja i da izrazim podršku porodicama i njihovoj borbi za pravdu. Kao i u mnogi drugim slučajevima tokom sukoba koji je doveo do nasilja i uništenja širom Zapadnom Balkana veliki broj porodica još uvijek ne zna za sudbinu njegovih najmilijih“, kazao je Johnson i nastavio:

Veliki broj počinilaca još uvijek nije odgovarao za počinjena nedjelja, a postoje i oni koji bi radije da zaborave ili negiraju značaj onoga što se desilo. To ne smijemo dozvoliti da se desi. Žrtvama i budućim generacijama dugujemo da pamtimo Srebrenicu i osiguramo da se nikada ne ponovi.

Istakao je da je ponosan na ulogu koju je Velika Britanija imala u posljednjih 25 godina u borbi za pravdu, uključujući i rad britanskih sudija, advokata i tužilaca.

Nastavićemo da na taj način radimo uz vas kako bismo eliminisali predrasude, indiskriminaciju i stvorili sigurniju budućnost sa više nade za sve“, poručio je Johnson.


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Football news:

Coach Of Brentford: We went from a mid-level team to the third team of the season. This is an incredible achievement
Burnley are not going to sell Tarkowski for less than 50 million pounds
Lester wants to rent Trincou at Barca with the obligation of ransom for 50 million pounds
Scott Parker: Fulham have a lot to progress. And I am happy about it
Manchester United are threatening to pull out of negotiations for Sancho if Borussia do not reduce the price from 120 million euros
Cesc about Casillas: You are a mirror to look into
Lone mascots are another symbol of the year