Bosnia and Herzegovina

Češki film 'Daughter' pobjednik NAFF-a

Češki film "Daughter", autorice Darie Kashcheeve, dobitnik je grand prix nagrade ovogodišnjeg 15. međunarodnog festivala animiranog filma (NAFF), koji je u četvrtak završen u Neumu.

Film "Daughter" ujedno je proglašen i najboljim studentskim ostvarenjem na ovogodišnjem NAFF-u, priopćili su organizatori.

Član stručnog žirija, književnik i novinar Dragan Marjanović osvrnuo se na pobjednički film, kazavši kako je češka škola jedna od najstarijih škola crtanog filma i da je kroz godine itekako unaprijedila forme animacije.

- Ukoliko je ovaj pobjednički film rezultat rada jedne nadarene osobe sa znamenitim profesorom, onda sam izuzetno sretan što je baš ta neobičnost obilježila grand prix u Neumu, dakle da je najbolji film Festivala ujedno najbolji studentski film - izjavio je Marjanović.

Pored glavne i studentske nagrade ocjenjivački žiri dodijelio je još šest priznanja. Film skupine autora iz Francuske "o28" dobitnik je nagrade za najbolju 3D animaciju, dok je nagrada koja se dodjeljuje za likovnost otišla u ruke autorice Anne Huynh, također iz Francuske za njezin film "My GRANDPA Is Hiding".

Nagradu za najbolju glazbu dobio je film "Merry Grandmas" iz Rusije, dok je nagrada za najbolju animaciju glina /lutke i druge tehnike otišla u ruke autorice iz Rusije Dine Velikovskaye za film "Ties".

Nagradu za najbolju 2D animaciju na 15. online izdanju NAFF-a dobio je film "Airhead" iz Belgije.

Posebna nagrada, koja se na NAFF-u dodjeljuje od 2017. godine u čast oskarovca Dušana Vukotića, a dodjeljuje se mladim autorima iz regije kao podsticaj za daljnji rad, ove godine pripala je Luciji Bužančić iz Hrvatske za film "Iris".

Zbog filmova iz regije i autora poput Lucije Bužančić, Marjanović je otkrio i kako je od naredne godine vrlo izvjesno uvođenje nove kategorije na NAFF-u.

"Taj novi program bi obuhvaćao regionalne crtane animirane filmove. Autori iz BiH, s iznimkom nekoliko autora koji mogu 'igrati' na svjetskoj sceni – kao što je npr. Aleta Rajič, vrlo teško mogu da se izbore sa svjetskim velikim produkcijama koje mnogo ulažu u animaciju. Zato je cilj izdvojiti mlade autore iz regije, koji inače u klasičnoj natjecateljskoj konkurenciji teško mogu dobiti nagradu, ali na ovaj način bi bili motivirani da se prijavljuju, sudjeluju na NAFF-u, dobiju nagradu i na kraju ožive animaciju regije", kazao je Marjanović.

Inače, ove godine na natječaj NAFF-a je pristiglo rekordnih 1960 animiranih filmova iz 90 zemalja svijeta, od kojih je 67 ušlo u natjecateljski program i 31 film u program panorama.

Zbog epidemiološke situacije ovogodišnje izdanje NAFF-a održano je na online platformi, priopćili su organizatori.

(Vijesti.ba / FENA)

Football news:

Gattuso on the match with Barca: Napoli will climb Everest
Lampard about the game with Bayern Munich: the History of the games, when everything changed. Chelsea needs to be trusted
Zinedine Zidane: I am the coach of Real Madrid until something extraordinary happens
Varan on relegation from the Champions League: This is my defeat. It is a shame for the partners
Guardiola on the conversation with Zidane: He congratulated me on La Liga and asked about my family. I hope one day we can have dinner and talk about everything
Sarri on the future: I Don't think bosses make decisions based on one match. They will appreciate the whole season
Levandovsky's transfer to Borussia was considered a mistake. He flogged the moments and lost the competition to a future Spartak player