Bosnia and Herzegovina

Čolo: Kako HDZ zamišlja da se Jevrej ili Rom kandiduje za bošnjačkog člana Predsjedništva?

Prijedlog Izbornog zakona HDZ-a BiH, po kome bi se dva člana Predsjedništva iz FBiH birala iz tri izborna područja, A (bošnjačkog), B (hrvatskog) i C (miješanog), na način da bi za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH bio izabran  kandidat koji bi osvojio najveći broj glasova među bošnjačkim kandidatima uz uvjet da je u području koje se sastoji od ad hoc izbornih područja A i C osvojio veći broj glasova nego u području koje se sastoji od ad hoc izbornih područja B i C, a hrvatski onaj ko je osvojio najviše glasova u izbornim područjima B i C, za "Avaz" je prokomentirala Alma Čolo, predsjedavajuća Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine.

Novi slučajevi Sejdić - Finci

 Čolo kaže da se ovim Prijedlogom ne ispunjava presuda "Sejdić - Finci".

- Ovim prijedlogom se ne ispunjavaju obaveze koje Bosna i Hercegovina ima prema presudama Evropskog suda za ljudska prava, jer ostaju i dalje prefiksi, umjesto Bošnjak "bošnjački", a umjesto Hrvat "hrvatski". Kad su u pitanju izborna područja, mislim da je razvrstavanje izbornih područja iz kojih će se birati članovi Predsjedništva iz Federacije po većinski etničkom principu, put u novu diskriminaciju i otvara prostor za eventualno neke nove apelacije pred Sudom u Strazburu, svih onih koji ne mogu glasati za člana Predsjendištva, smatra Čolo.

Izrugivanje pravdi

Čolo je prokomentirala i izjavu Bariše Čolaka koji je rekao da njihov prijedlog ispunjava i uslove presude "Sejdić - Finci" jer, iako se navodi da se biraju bošnjački i hrvatski član Predsjedništva, to ne podrazumijeva da oni nužno budu Bošnjak i Hrvat.

- Ustav je propis da se biraju Bošnjak i Hrvat iz Federacije i Srbin iz RS. Sud u Strasburu je utvrdio da su to diskriminatorne odredbe jer onemogućavaju svim drugim koji ne pripadaju konstitutivnim narodima da se kandiduju na izborima. Šta tačno znači da jednom Jevreju ili Romu omogućite da se kandiduje za bošnjačkog člana Predsjedništva? Po meni to ne ukida diskriminaciju, ne možete vi nikome ko nije Bošnjak tražiti da se kandidira za bošnjačkog člana Predsjedništva, mislim da to nije u redu, a također je i ponižavajuće i izgrugivanje pravdi?, ističe Čolo.

Football news:

Juventus does not want to extend the contract with Ronaldo because of the high salary. But this summer he will not leave
Khramtsov's gold is heroism: he fought at the Games with a broken arm. Victory of Maxim-in memory of mom
Kepa on the conflict with Sarri in the League Cup final: This is a huge misunderstanding. I didn't have an injury, I just wanted to buy time and help the team
Manchester United has agreed the transfer of Varane with Real Madrid for 41 million pounds, including bonuses
Newcastle want to sign Tuanzebe. Defender will leave Manchester United due to Varane's transfer
Former Juventus player Giovinco is close to moving to PAOK
Kepa pro Premier League: The hardest league for goalkeepers. But I quickly adapted