Bosnia and Herzegovina

Crna Gora reagirala na Amfilohijevu izjavu: Vlast se bira na izborima, a ne na litijama

Mitropolit Amfilohije izjavio je pred crnogorskim građanima i vjerujućim narodom u Tivtu da Vladu Crne Gore treba srušiti ako ne povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Vlada Crne Gore oglasila se tim povodom. 

Podsjećamo Mitropolita da se Vlada bira u Parlamentu voljom predstavnika naroda izabranih na demokratskim izborima. A posebno da se nijedna vlada nije birala niti će biti rušena na litijama, bilo kojim povodom! Ustavom je to zabranjeno, a djelovanje Crkve odvojeno je od države pa će i Vlada i svi državni organi odlučno stajati na poziciji odbrane Ustava i zakona i na njima zasnovanog poretka - saopćili su iz Vlade Crne Gore. 

Nijedan zakon, pa makar ne bio ni odličan ni vrlo dobar, kako je navedeno iz Vlade Crne Gore, ne uvodi bezakonje nego red i poredak u nekoj oblasti društvenog života.

- Stoga još jednom podsjećamo i građane, i vjernike, i sveštenstvo da upravo riječ Božija zapovijeda da se vjernik moli za vlast u onom mjestu gdje živi da bi zbog općeg dobra i njemu bilo dobro. Po pravoslavnom učenju, ko se protivi zakonu, protivi se i Božijem poretku. Na kraju, žalimo što i ovom izjavom Mitropolit još jednom pokazuje da se ne drži Ustava, već neodržive pozicije da je Crkva iznad države iako je Crna Gora demokratska i sekularna država - navodi se u saopćenju.

Navode kako je za očekivati da Amfilohije bude vjerski poglavar kojeg upravo ova vlada drži za svog legitimnog sagovornika.

- Dakle, ostajemo posvećeni dijalogu sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom radi punog razumijevanja Zakona, njegove bolje implementacije i stvaranja uvjeta za potpisivanje temeljnog ugovora. Najmanje toliko očekujemo i od mitropolita Amfilohija - saopćili su iz Vlade.