Bosnia and Herzegovina

Da li hranimo mačke na pogrešan način?

Nova studija otkrila je neke novosti o mačkama i njihovim prehrambenim potrebama, piše Fox News.

Novo istraživanje stručnjaka za ishranu životinja sa Univerziteta Guelph u Ontariju u Kanadi otkrilo je da su mačke koje se hrane jednim velikim obrokom svakog dana možda zadovoljnije i mole za hranu manje nego mačke hranjene sa više manjih obroka.

Nalazi su objavljeni u časopisu PLOS One Friday.

Mačke koje su jele samo jedan obrok dnevno imale su viši nivo tri hormona za regulaciju apetita, za šta su istraživači rekli da su životinje bile zadovoljnije. Takođe su sagorevale zalihe masti i imale su na raspolaganju više proteina za izgradnju mišića.

Studija je proučavala samo osam kućnih mačaka, koje su hranjene jednom dnevno, a zatim su hranjene četiri puta dnevno tokom 21 dana.

Iako je u pitanju samo mali uzorak, studija bi mogla da promeni najbolje prakse u nezi mačaka jer su istraživači pratili fizičku aktivnost mačaka, potrošnju energije i hormone za suzbijanje apetita.

“Ova otkrića mogu iznenaditi veterinarsku zajednicu i mnoge vlasnike mačaka kojima je rečeno da njihovim životinjama treba nekoliko manjih obroka dnevno”, kaže Adronie Verbrugghe, profesor i veterinar sa Veterinarskog koledža Univerziteta u Guelphu Ontario.

Prethodne studije su samo proučavale efekte učestalosti obroka na ponašanje mačaka i nisu nadgledale zdravlje mačaka na istom nivou, navodi Kate Shoveller, profesorka.

“Nije bilo dobrog istraživanja koje bi podržalo pristup nekoliko obroka dnevno koje mnogi vlasnici čuju, pa smo želeli da stavimo neke stvarne podatke iza trenutnih preporuka za hranjenje kako bismo bili sigurni da odgovaraju mačkama”, rekla je u saopštenju za javnost.

Upoređena su otkrića sa istraživanjima na ljudima koja su pokazala “pozitivne zdravstvene ishode sa isprekidanim postom i poboljšanjem sitosti”, kao i velikim mačkama u divljini koje se hrane i poste do sledećeg plena.

“Fiziološki, ima smisla da bi hranjenje samo jednom dnevno donelo koristi“, rekla je.

Verbrugghe je rekao da planiraju duže studije, napominjući da bi “ovaj pristup mogao biti koristan za promociju sitosti kod nekih mačaka, (ali) možda neće pomoći drugima”, prenosi N1.


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Football news:

Hans-Dieter flick: I Hope Alaba will sign a contract with Bayern. Our club is one of the best in the world
Diego Maradona: Messi gave Barca everything, brought them to the top. He was not treated the way he deserved
Federico Chiesa: I hope to leave my mark in Juve. We will achieve great results
The Coach Of Benfica: I don't want us to look like the current Barcelona, it has nothing
Guardiola on returning to Barca: I'm happy at Manchester City. I hope to stay here
Fabinho will not play with West ham due to injury
Ronald Koeman: Maradona was the best in his time. Now the best Messi