Bosnia and Herzegovina

Deset važnih pravila kad želimo smršavjeti više od deset kilograma

rzim dijetama i detoksikacijskim programima na bazi voćnih ili povrtnih sokova može se izgubiti nekoliko kilograma u desetak dana. I s tim će rezultatima biti zadovoljna većina žena, piše Zadovoljna.hr.

No kada trebamo izgubiti više od 10 ili 15 kilograma, neće nam pomoći određeni jelovnik, već je potrebna korjenita promjena. 

U tim slučajevima treba promijeniti način razmišljanja, ponašanja i okoline, jer sve to utječe na našu kilažu, otkriva dr. Devon Golem iz Didactic Program in Dietetics pri državnom sveučilištu New Mexico u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Ovih 10 pravila ponašanja treba usvojiti kada planirate izgubiti više od 10 ili 15 kilograma, prema mišljenju američke liječnice. 

1. PRIPREMITE SE NA DUG PUT 


Da biste izgubili više od 10 ili 15 kilograma, potrebno je određeno vrijeme, a kilogrami se nekad ne tope po rasporedu koji ste zamislili čak i ako se pridržavate svih pravila o prehrani, konzumaciji vode ili vježbanju. Upravo zato važno je mentalno se pripremiti na taj proces. 

2. STAVITE KVALITETAN SAN NA PRVO MJESTO


Istraživanja su pokazala da spavanje manje od 7 sati dnevno uzrokuje potrebu za prejedanjem. Iz prehrane možete izbaciti šećer, ugljikohidrate i alkohol, no ako se dovoljno ne naspavate tijekom noći, imat ćete potrebu nadoknađivati energiju dodatnim količinama hrane i kaloričnih pića. 

3. ZABORAVITE ČUDOTVORNE I BRZE DIJETE


Da biste smršavjeli i održali zdravu kilažu, potrebno je usvojiti zdravije prehrambene navike. Rigorozne dijete funkcioniraju samo na kratke staze, odnosno vratit ćete izgubljene kilograme onoga trena kada se prepustite svojem uobičajenom jelovniku. Ne morate jesti manje porcije, već samo kvalitetniju i zdraviju hranu. 

4. POČNITE S JEDNOM PROMJENOM


Ne odričite se svega odjednom. Najbolje je nove prehrambene navike postupno uvesti u svoj život. Dovoljno je odlučiti da ćete svakoga dana popiti više vode u danu, odreći se kasnovečernjeg čipsa ili izbaciti šećer iz jutarnje kave. Na taj način spriječit ćete frustraciju zbog držanja "dijete“. 

5. POSTAVITE SI OSOBNE CILJEVE 


Lijepo je stati na vagu i shvatiti da ste izgubili 5 kilograma ili da vam je potrebna odjeća manjeg konfekcijskog broja. No dr. Golem savjetuje da smislite i neke osobnije ciljeve kao što je: želim se popeti po stepenicama bez gubljenja daha, želim imati više energije i slično. Ti će vam ciljevi omogućiti da se lakše nosite s trenutkom kada primijetite da radite sve što trebate, ali da su se kilogrami prestali topiti prema vašem željenom rasporedu. 

6. UVEDITE ZDRAVE NAMIRNICE U NEZDRAVU PREHRANU


Prije nego što izbacite iz svoje prehrane nezdrave namirnice poput slatkiša, uvedite u prehranu stvari koje nedostaju vašem tijelu. Za većinu ljudi to znači uvedite u prehranu više povrća i vode. Odlučite da ćete piti tri litre vode dnevno, te jesti šest do sedam porcija povrća. Ne samo da ćete na taj način poboljšati svoju probavu i ojačati imunitet, već ćete se i osjećati sitije. Slatkiši vam s vremenom više neće biti potrebni.

7. JEDITE CJELOVITE NAMIRNICE 


Želite jesti manje, ali osjećati se sitije? Zamijenite rafinirane ugljikohidrate cjelovitim žitaricama. Umjesto bijelog kruha jedite onaj od integralnog brašna. No nemojte se tu zaustaviti, već počnite eksperimentirati s kvinojom, zobi, smeđom rižom i sličnim namirnicama. Imajte na umu da su cjelovite žitarice kaloričnije od proizvoda napravljenih s bijelim brašnom, pa vodite brigu o porcijama. 

8. JEDITE PROTEINE BILJNOG PORIJEKLA 


Bjelančevine se ne nalaze samo u mesu. U prehranu uvrstite i mahunarke, orašaste plodove i druge namirnice biljnog porijekla koje su bogate proteinima i koje učinkovito zasićuju, a istovremeno tijelo opskrbljuju važnim prehrambenim vlaknima. 

9. OGRANIČITE PORCIJE 


Kod gubitka kilograma nije samo važno ono što jedete, već i koje količine konzumirate. Nutricionisti se slažu da je važno ograničiti porcije. Počnite voditi dnevnik svega što unesete u organizam i osvijestite koliko jedite. Nekada se višak kalorija skriva u prevelikoj porciji jutarnjih pahuljica sa sušenim voćem ili nekom sličnom zdravom jelu. 

10. DOZVOLITE SI GRIJEŠITI 


Nitko ne gubi više od 10 ili 15 kilograma a da ne posrne koji put i nagradi se "grešnim" zalogajima. Naprotiv, kada vam je loš dan, nagradite se kriškom pizze, komadom torte ili sličnim jelom. Nemojte se nakon toga kažnjavati ili obeshrabriti. Oprostite si, zaboravite i nastavite uobičajenim tempom.

Football news:

Pep Guardiola: Second place in the Premier League is more important than winning English cups
The 1966 world champion Jack Charlton has died at the age of 85
Smart ticket sales in Poland: roommates sit next to each other, social stations are created automatically, and attendance increases by 20%
A gay player from the Premier League wrote an anonymous letter published in The Sun: I hope that one day I will be able to confess. I feel trapped
Zinedine Zidane: what Courtois does in every game is phenomenal
Tottenham fans will launch a plane with a Levi banner-on the way out at the game with Arsenal
Zinedine Zidane: I would like VAR not to be used