Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Dobitonosne prodaje na Wall Streetu spustile S&P i Nasdaq

Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i tehnološki Nasdaq indeks oslabili, unatoč novim pokazateljima koji upućuju na usporavanje inflacije u SAD-u, jer su investitori posali svjesni da će Fed i dalje agresivno podizati kamatne stope kako bi suzbio visoku inflaciju.

Nakon što su dan ranije ojačali za više od dva posto, S&P 500 indeks spustio se u četvrtak 0,08 posto, na 4.207 bodova, a Nasdaq indeks za 0,5 posto, na 12.780 bodova. Istodobno, Dow Jones indeks nastavio je uspon, ojačavši blagih 0,1 posto, na 33.341 bod.

Nakon podatka o usporavanju godišnje inflacije mjerene indeksom potrošačkih cijena u srpnju u SAD-u iznosila 8,5 posto, u četvrtak je objavljen i indeks proizvođačkih cijena, koji je pokazao da je inflacija u srpnju porasla 9,8 posto u odnosu na isti mjesec godinu ranije, što je njezin najniži rast od listopada 2021. 

Na mjesečnoj razini, pak, inflacija proizvođačkih cijena smanjena je za pola posto, što je njezin prvi pad od travnja 2020. i to zahvaljujući padu cijena energenata.

Ti podaci poduprli su očekivanja investitora da će Fed u rujnu podići kamatne stope za 0,5 umjesto za 0,75 posto, kao u prethodna dva navrata.

Fed je dosad podignuo ključne kamatne stope za ukupno 2,25 postotnih bodova u nastojanju da suzbije rekordnu inflaciju, zabrinuvši sudionike na financijskim tržištima da će tako agresivno zaoštravanje monetarne politike pogurnuti najveće svjetsko gospodarstvo u recesiju.

Nakon olakšanja u srijedu zbog usporavanja inflacije u srpnju, dan kasnije uzlet cijena dionica je zaustavljen, jer su investitori postali svjesni da ciklus podizanja kamatnih stopa još nije završen, budući da je inflacija i dalje vrlo visoka.

Dobitonosne prodaje jučer su najviše zahvatile dionica kompanija koje su senzitivne na izmjenu gospodarskih ciklusa, poput Tesle i Amazona, koje su u srijedu bile najveće dobitnice.

I na europskim burzama najažniji indeksi imali su različitu izvedbu, dok su investitori razmatrali kakve će implikacije na monetarnu politiku imati najnoviji podaci o inflaciji u SAD-u.

Tako je londonski Fse indeks oslabio 0,55 posto, na 7.465 bodova, a frankfurtski DAX za 0,05 posto na 13.694 boda, dokje pariški CAC ojačao 0,33 posto, a 6.544 boda.