Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Dogodilo se na današnji datum, 30. novembar

Danas je srijeda 30. novembar, 335. dan 2022. godine. Do kraja godine ima 31 dan.

1508. - Rođen italijanski arhitekta Andrea Paladio, koji je razvio moderan stil, zasnovan na klasičnim principima rimskog graditeljstva, jedan od najznačajnijih predstavnika kasne renesanse. Odlikovao se izvanrednim smislom za monumentalnost i funkcionalnost građevine. Gradio je crkve, palate, vile, vojne objekte, parkove i šire urbanstičke cjeline, najviše u Vićenci i Veneciji, uključujući čuvenu vilu "Rotonda" kod Vićence i crkvu "Rotendore" u Veneciji. Teorijske stavove objavio je u znamenitom djelu "Četiri knjige o arhitekturi". 

1667. - Rođen engleski pisac irskog porijekla Džonatan Svift, jedan od najoštroumnijih kritičara ljudskih naravi i poroka. To je posebno izraženo u glavnom djelu "Guliverova putovanja", u kojem je, u izmišljenom svijetu Liliputanaca, divova i smiješnih naučnika, prikazao društvene prilike u Engleskoj. Tegoban lični život bio je izvor gorčine, pesimizma i prezira prema ljudskom rodu i satire koja je prerasla u najgrublju pogrdu. Ostala djela: politički spisi "Suknareva pisma", satire "Bitka knjiga", "Priča o buretu". 

1694. - Umro italijanski ljekar i botaničar Marčelo Malpigi, tvorac mikroskopske anatomije. Pronašao je jako konveksna sočiva, jednostavan mikroskop koji uveličava do 180 puta. 

1718. - Poginuo švedski kralj Karlo Dvanaesti prilikom opsade Fredrikshala, na početku švedske invazije na Norvešku. Tokom vladavine od 1697. posvetio se gotovo isključivo ratovanju. 

1830. - Turski sultan Mahmud Drugi hatišerifom potvrdio autonomiju Srbije, garantovao slobodu trgovine, pravo zidanja crkava i manastira i ukidanje spahiluka. Turci su takođe morali da Srbima prodaju imanja po "pravednoj cijeni" i napuste Beograd, a sultan je priznao srpskog kneza i granice Srbije od 1812. 

1835. - Rođen američki pisac Semjuel Lenghorn Klemens, poznat kao Mark Tven, jedan od najvećih humorista svjetske književnosti. U romanima "Pustolovine Toma Sojera", "Život na Misisipiju", "Pustolovine Haklberi Fina", "Život na dvoru kralja Artura", kojima je stekao svjetsku slavu, prikazao je jedinstvene životne situacije i autentični američki stil i govor. 

1838. - Meksiko objavio rat Francuskoj, koja je tri dana ranije okupirala grad Vera Krus. 

1853. - Rusija u Krimskom ratu uništila tursku flotu ispred crnomorske luke Sinope. 

1872. - Odigrana prva međunarodna fudbalska utakmica. Reprezentacije Engleske i Škotske igrale su neriješeno 0:0 u Glazgovu. 

1874. - Rođen engleski državnik i pisac Vinston Lenard Spenser Čerčil, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1953, premijer Velike Britanije od 1940. do 1945. i od 1951. do 1955. Član parlamenta je postao 1900, a od 1905. do 1921. bio je državni podsekretar za kolonije, ministar trgovine, unutrašnjih poslova, prvi lord Admiraliteta, ministar za municiju i ministar rata i vazduhoplovstva, ministar kolonija, a od 1924. do 1929. ministar finansija. Bio je ideolog i organizator intervencije protiv Oktobarske revolucije u Rusiji. Po dolasku nacista na vlast u Njemačkoj 1933. opomenuo je Britaniju da se što prije naoruža, a poslije sloma saveznika u Norveškoj i pada Francuske maja 1940. postao je premijer i vođa Konzervativne stranke. U maju 1943. je uspostavio vezu s Vrhovnim štabom Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i potom priznao NOVJ kao jedinu snagu koja se u Jugoslaviji bori protiv fašizma. Poslije Drugog svjetskog rata bio je inicijator podjele svijeta na interesne sfere i "hladnog rata" protiv komunizma. Poražen je na izborima 1945, ali je poslije pobjede konzervativaca 1951. ponovo postao premijer. Djela: "Lord Rendolf Čerčil", "Moje afričko putovanje", "Liberalizam i socijalni problem", "Istorija svjetskog rata", "Marlboro, njegov život i doba", "Korak po korak", "U borbu", "Neumoljiva borba", "Početak kraja", "Memoari iz Drugog svjetskog rata". 

1900. - Umro engleski pisac irskog porijekla Oskar Vajld, koji je kršio konvencije i davao maha nekonformizmu i u životu i u literaturi. Isticao je da je umjetnost autonomna i amoralna. U zatvoru u Redingu, u kojem je dvije godine izdržavao kaznu zbog homoseksualizma, napisao je "Baladu o redinškoj tamnici" i duboko iskren životni obračun "De profundis". Poslije izlaska iz zatvora 1897, pod imenom Sebastijan Melmot, živio je u Parizu, gdje je umro. Ostala djela: roman "Slika Dorijana Greja", komedije "Važno je zvati se Ernest", "Lepeza ledi Vindermir", "Idealan muž", zbirka priča "Zločin lorda Artura Sejvila i druge priče", drame "Saloma" /na francuskom jeziku/, "Vera", "Vojvotkinja od Padove". 

1939. - Strijeljan mađarski revolucionar Bela Kun, vođa Mađarske revolucije 1919. Prethodno je uhapšen u staljinističkim čistkama i na montiranom procesu u SSSR-u osuđen na smrt. Zarobljen je u Prvom svjetskom ratu na Istočnom frontu 1916, a poslije Februarske revolucije u Rusiji 1917. postao je član Gubernijskog komiteta Ruske socijaldemokratske radničke partije u Tomsku i potom jedan od rukovodilaca inostranih odreda Crvene armije. Po povratku u Mađarsku krajem 1918. osnovao je Komunističku partiju Mađarske. Kad je u avgustu 1919. poražena Mađarska Sovjetska Republika, proglašena u martu 1919, pobjegao je u Austriju, gdje je uhapšen, ali je pušten na intervenciju Moskve. Po povratku u SSSR borio se u građanskom ratu protiv snaga generala Petra Nikolajeviča Vrangela, potom je bio član Prezidijuma Kominterne i rukovodio je Centralnim komitetom Komunističke partije Mađarske. 

1939. - Više od 20 sovjetskih divizija napadom na Finsku započelo "zimski rat", okončan mirovnim ugovorom u martu 1940, kojim je Finska prinuđena da se odrekne Karelijske prevlake i grada Viborg na istoku zemlje. 

1955. - Umro srpski kompozitor Josip Slavenski, profesor Muzičke akademije u Beogradu, koji je, težeći oblikovanju nacionalnog izraza, spojio muzički folklor pojedinih balkanskih naroda s modernom evropskom muzičkom tehnikom. Djela: "Balkanofinija" za orkestar, "Simfonija Orijenta" za hor i orkestar, "Pesme moje majke" za glas i gudački kvartet, četiri gudačka kvarteta, violinski koncert, horovi, sonata za violinu i klavir. 

1957. - Umro srpski slikar Paja Jovanović, predstavnik akademskog realizma. Najveći dio života proveo je u Beču, gdje je i umro. Izuzetno je vladao slikarskim zanatom i inspirisao se srpskom istorijom. Naslikao je velike ikonostase u Sabornoj crkvi u Novom Sadu i u crkvi u Dolovu i portretisao više vladara i crkvenih dostojanstvenika. Radio je i istorijske i folklorne kompozicije, među kojima se posebno ističu "Seoba Srba", "Proglašenje Dušanovog zakonika", "Takovski ustanak", "Mačevanje", "Kićenje neveste". 

1957. - Umro italijanski operski pjevač Benjamino Đilji, jedan od najvećih tenora 20. vijeka. Blistao je u operama italijanskih i francuskih kompozitora i igrao u nizu filmova. 

1975. - Afrička država Dahomej promijenila naziv u Narodna Republika Benin. 

1977. - Umro srpski pisac Miloš Crnjanski, možda najveći "mađioničar riječi" u našoj književnosti. U Beču i Parizu je studirao istoriju umjetnosti i filozofiju, diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radio je kao profesor i novinar, a od 1928. je bio u diplomatskoj službi u kojoj ga je u Rimu zatekao Drugi svjetski rat. Iz Rima je kasnije otišao u London. Vratio se u Beograd 1965, poslije čega je objavio posljednje djelo - "Embahade". U romanu "Seobe", čiji je prvi dio napisao 1929, a drugi 1962, uspio je da poetizuje istorijsku viziju inspirisanu tragičnim rasijanjem Srba, a da je ne liši činjenične osnove. Roman je velika istorijska freska i poema o lutanju i bespuću. Ostala djela: romani "Dnevnik o Čarnojeviću", "Kap španske krvi", "Kod Hiperborejaca", "Roman o Londonu", pjesme "Lirika Itake", "Lament nad Beogradom", novela "Priča o muškom", drame "Maska", "Konak", "Nikola Tesla", putopisi "Ljubav u Toskani", "Knjiga o Nemačkoj", "Naša nebesa", "Naše plaže na Jadranu". 

1986. - Umro američki filmski glumac engleskog porijekla Keri Grant, koji se iskazao kao sjajan komičar u komedijama Hauarda Hoksa, ali i kao tumač karakternih rola u filmovima Alfreda Hičkoka. Filmovi: "Plava Venera", "Strašna istina", "Samo anđeli imaju krila", "Filadelfijska priča", "Arsenik i stare čipke", "Osumnjičen", "Ozloglašena", "Dan i noć", "Majmunska posla", "Drž'te lopova!", "Sjever - sjeverozapad", "Šarada". 

1989. - Teroristi ubili zapadnonjemačkog bankara Alfreda Herhauzena. 

1996. - Predsjedništvo BiH postiglo dogovor o formiranju Savjeta ministara. Odlučeno je da Savjet ministara bude sastavljen od tri ministra, od kojih će svaki imati po dva pomoćnika - takođe ministra. Savjetom će predsjedavati dva predsjednika i jedan potpredsjednik. 

1996. - U Beogradu oko 150.000 ljudi protestovalo zbog poništenja izborne pobjede opozicione koalicije "Zajedno" na lokalnim izborima. 

1996. - Vlada i pobunjenici u afričkoj državi Sijera Leone potpisali sporazum o okončanju šestogodišnjeg građanskog rata. 

2000. - Hrvatska postala punopravan član Svjetske trgovinske organizacije, sa kojom je pregovarala skoro šest i po godina. 

2001. - Protestno vijeće Haškog tribunala odobrilo generalu Pavlu Strugaru da se brani sa slobode.

2001. - Ruska Duma donijela zakon koji dozvoljava drugim državama da pristupe Ruskoj Federaciji, a da pri tome postojanje zajedičke granice nije obavezan uslov primanja. 

2004. - Bivši ruski premijer Jevgenij Primakov posvjedočio pred Haškim tribunalom da Slobodan Milošević nikada nije imao plan da stvori Veliku Srbiju. 

2004. - Davor Banić, jedan od osmorice optuženih za ratni zločin počinjen u splitskom zatvoru "Lora", dobrovoljno se predao hrvatskim pravosudnim organima. 

2006. - Nekadašnji komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske general Stanislav Galić osuđen pred Haški sudom na doživotni zatvor zbog "granatiranja i opsade Sarajeva". 

2006. - U naletu tajfuna "Durijan" na Filipinama poginulo ili nestalo više od 1.000 ljudi.