logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Dr Baralić povodom "rješenja antičkih problema": Senzacionalizam

Svi domaći i regionalni mediji prenijeli senzancionalističku vijest da je profesor iz Berana Veselin Rmuš riješio "antički problem" kvadrature kruga.

U vijesti koju je objavio RTCG naglašava se da je profesor Rmuš prvi put predstavio „rješenje“ jednog od tri grčka problema- kvadraturu kruga i „objasnio originalnu metodu za konstrukciju kvadrata iste površine kao dati krug uz upotrebu samo lenjira i šestara“. Rmuš je došao do niza formula koje proizilaze iz njegove glavne formule za jednake površine kvadrata i kruga.

Na ovo „epohalno otkriće“ reagovao je dr Đorđe Baralić iz Matematičkog instituta SANU u Beogradu, kazavši za "IN4S" da se radi o flatantnom primjeru neobavještenosti i senzacionalizma.

"Tri klasična problema antike poznata kao kvadratura kruga, trisekcija ugla i udvostručavanje kocke podrazumijevaju u matematičkom smislu da se nađe opis konačnog broja poteza konstrukcija koji koriste isključivo šestar i lenjir. Nemogućnosti ovakvog niza konstrukcija je izveden korišćenjem apstraktne teorije algebarskih raširenja polja koji se izučava sa teorijom Galoa (Pierre Wantzel je dao prvi dokaz u 1837), i danas je dio standardnog univerzitetskog kursa algebre na svim univerzitetima svijeta u svakom kutku planete. Dakle, sa stanovišta matematičke nauke je priča o problemima završena prije 180 godina, ali praktičan značaj ovog problema i dalje privlači ljude i svjedoci smo da se svakih par godina pojavi 'rješenje', objasnio je dr Baralić.

Kako je naveo, približna rješenja mogu biti od interesa u praksi, ali se do tačne konstrukcije iz preciznih matematičkih razloga u opštem slučaju ne može doći.

"Prije devet godina se i u Hrvatskoj pojavilo 'rješenje' i takvih primjera ima širom svijeta, ali rijetko u zemljama sa ozbiljnom obrazovnom i naučnom tradicijom kao što su zemlje Zapadne Evrope, Sjeverne Amerike, Rusije ili Japana“, kazao je on. Ozbiljan alarm za sve

Baralić ocjenjuje da je današnji slučaj frapantan primjer elementarne neobaviještenosti i senzacionalizma novinara koja je zapljusnula ove prostore, ali za koju u  ozbiljnoj naučnoj javnosti nema mjesta ni u svijetu ni kod nas.

"Jedina dobra stvar u ovom tužnom preuzimanju ove vijesti je što je to ozbiljan alarm za sve. Veoma mala pretraga pokazuje da je konferencija u Tokiju koja se u ovom saopštenju pominje, zapravo jednodnevna na kojoj se samo prezentacija rada plaća 485$ prema njihovom zvaničnom sajtu http://www.icapm.org/info.html Takođe, indikator je ozbiljnog problema na svjetskom nivou da se za publikovanje radova u časopisima plaća, bez ozbiljnih recenzija i poštovanje elementarne naučne procedure u publikovanju naučnih rezultata“, upozorio je.

"Na kraju, naučno novinarstvo je danas veoma prisutno kada govorimo o temama značajnim za društvo, kao što su globalno zagrijevanje, klimatske promjene, razvoj ljekova i druge. Postoje posebna usmjerenja na vodećim univerzitetima, ali ovo danas je pad na ispitu opšte kulture svih medija i trijumf senzacije nad činjenicama, zbog kojeg treba da budemo zabrinuti", zaključio je dr Baralić.

Themes
ICO