logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

DRAMATIČNO UPOZORENJE KOMŠIĆA I DŽAFEROVIĆA: 'Pokušavaju da preko pravosuđa izmijene karakter rata'

Članovi Predsjedništva BiH primili su delegaciju Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primili su danas delegaciju Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije Bosne i Hercegovine.

Tokom sastanka razgovarano je o radu tužilaštava i sudova u predmetima vođenja istraga i postupaka protiv optuženih za ratne zločine iz redova Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine. Konstatirano je da se optužnice u ovim slučajevima podižu neselektivno, dok se zanemaruju masovni i zločini drugih vojnih formacija.

Zbog toga se, kako je naglašeno, osnovano sumnja da je riječ o pokušaju da se kroz djelovanje dijela pravosuđa pokuša izmijeniti karakter rata.

Predstavnici Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije Bosne i Hercegovine istakli su hitnu potrebu za konkretnom reakcijama na pomenute procese, koje bi bile i institucionalne i političke,  ali i reakcijama u širem društvenom smislu.

S tim u vezi je istaknuto da se Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina, koja je u načelu dobar dokument, pretvorila u svoju suprotnost, jer postoji potpuno neprihvatljiv disbalans u podizanju optužnica protiv pripadnika Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine u odnosu na pripadnike agresorskih i separatističkih vojnih formacija.

alt

Navedeno je da je ta vrsta disbalansa u podizanju optužnica posljedica potpune zapuštenosti rada sudstva i tužilaštva i političke mobilizacije protiv države Bosne i Hercegovine, pri čemu je evidentna sprega između političkih centara izvan granica države Bosne i Hercegovine i unutarnjih aktera, koji svoje aktivnosti baziraju na lažnim svjedočenjima i podmetanjima.

Naglašeni su eklatantni primjeri neselektivnog podizanja optužnica i donošenja presuda protiv pripadnika Armije i MUP-a  Republike Bosne i Hercegovine, po komandnoj odgovornosti, i to upravo u onim gradovima, poput Goražda, koji su u najširim razmjerama pretrpjeli ogromne posljedice uslijed agresije na državu Bosnu i Hercegovinu. Naveden je i primjer Sarajeva, gdje niko od konkretnih počinitelja zločina tokom opsade grada nije odgovarao za ubistva civila.

Istaknuto je da sa jedne strane postoje brojne optužnice za branioce bosanskohercegovačkih gradova, a sa druge strane niko od pripadnika agresorskih snaga nije ni optužen za teror i počinjene masovne zločine nad građanima tih gradova.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine istakli su da je na ove aktivnosti potrebno dati i insititucionalni i politički odgovor. U tome smislu najavljena je izrada plana i programa u saradnji sa Savezom dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije Bosne i Hercegovine i drugim srodnim organizacijama.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine tokom razgovora su naglasili i nepovoljnu  i nezadovljavajuću političku klimu unutar domaćeg javnog mnijenja, jer se političko suprotstavljanje navedenim problemima na potpuno apsurdan način tretira kao narušavanje društvenih i političkih odnosa unutar države, što otvara prostor za djelovanje antibosanskih i antidržavnih aktivnosti koje na kraju proizvode gore navedene posljedice.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine s tim u vezi iskazali su potpunu opredijeljenost da se pod svaku cijenu suprotstave intencijama krivotvorenja bliske prošlosti. Zajednički je konstatovano da je to obaveza i dužnost kako izabranih zvaničnika tako i svih odgovornih aktera društva, zbog budućnosti države Bosne i Hercegovine i budućnosti njenih građana.

Sastanku sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prisustvovali su predsjednik Saveza Aljo Bošnjaković, bivši predsjednik Saveza Ahmet Sejdić, predsjednik Nadzornog odbora Saveza Ismet Godinjak, predsjednik fonadacije Istina za Goražde Kasim Brdar, i komandant Ferid Buljubašić.

(Vijesti.ba/SB)

Vezane vijesti

Themes
ICO