Bosnia and Herzegovina

Đukanović: Genocidne politike i dalje su opasne

- Prošlo je 25 godina od genocida u Srebrenici, najvećeg stradanja na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. Ovaj strašni zločin nad bošnjačkim narodom i danas nameće ista pitanja  - zašto? Kako je moguće da na ovom tlu, na kraju 20. vijeka, nastane monstruozna misao o istrebljenju jednog naroda? Nema jednoznačnog odgovora. Najtačnije je reći da se genocid u Srebrenici može objasniti historijom koja mu je prethodila - rekao je Đukanović, prenose Vijesti.ba.

Takve zločinačke zamisli, navodi, imaju najsnažnija uporišta u velikodržavnim ideologijama, koje su postojale, ali nažalost i danas postoje na našim prostorima, prenose Vijesti.ba.

- One su izvorište zla i stradanja i platforma za udruživanje zločinaca. Sve dok takve ideologije žive, dok imaju sljedbenike koji negiraju počinjene zločine i zagovaraju nove, ne prestaje ni opasnost od novih stradanja - potcrtava Đukanović.

Prema njegovim riječima, genocid u Srebrenici, koji je zajednička sramota svih koji ga nisu spriječili - i nas i međunarodne zajednice - svjedočanstvo je strašne stvarnosti jednog krvavog rata, vječita opomena i podsjećanje za sve naše narode da bez istine o prošlosti nema ni mirne ni sigurne budućnosti.

- Sjećanje na zločin koji se desio u Srebrenici smatram pozivom da se i danas traga za istinom, da ne zaboravimo da je ispunjenje pravde naša obaveza. Srebrenica jeste sinonim zločina, ali moramo sve učiniti da bude i sinonim pravde - poručuje Đukanović.

Ponosan je, kaže, na to što je Crna Gora bila prva država u regionu koja je prije 11 godina usvojila Deklaraciju o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, prenose Vijesti.ba.

- Odlučni smo da svojim aktivnostima snažno doprinosimo očuvanju sjećanja na srebreničke i žrtve svih zlodjela počinjenih tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije. Samo se tako može ići putem do istinskog pomirenja, što je jedina garancija stabilnosti Zapadnog Balkana i zajedničke evropske budućnosti. Slava žrtvama Srebrenice - zaključio je svoj govor Đukanović.

(Vijesti.ba)

Football news:

Matuidi moved to Inter Miami Beckham
Morata is one of Juve's candidates for the forward position
Karl-Heinz Rummenigge: Messi can only be stopped if you deprive him of the pleasure of the game
Napoli offered 15 million euros for the Region. Real Madrid wants 25 million^. Real Madrid Defender Sergio Regilon can continue his career in Serie A
Neymar played a great match (despite poor implementation). Tuchel created a convenient environment for him to destroy the pressure of Atalanta
Guillem Balage: Juventus wants to get rid of Ronaldo's salary. It was offered to everyone, including Barcelona
Mbappe thanked the PSG doctors: Don't tell me about the pain