Bosnia and Herzegovina

DŽAFEROVIĆEV INTERVJU ODJEKNUO U HRVATSKOJ: 'Naslućuje se šta je u pozadini Dodikove posjete Zagrebu'

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je kako su najviši hrvatski službenici zakomplicirali odnose dviju zemalja odvojenim razgovorima s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom poručivši kako će to izravno utjecati na pregovore o izmjeni izbornog zakona BiH, prenose danas na naslovnim stranama hrvatski mediji

"Jutarnji list" piše kako je u intervjuu za bosanskohercegovački javni servis BHT1 Džaferović kazao da su hrvatski predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, sastavši se u Zagrebu s Dodikom kao "liderom Srba u BiH", proizveli nova otvorena pitanja u međudržavnim odnosima.

"To nije dobro ni za Hrvatsku niti za BiH", kazao je Džaferović dodajući kako tek valja otkriti motive za takav postupak.

Dodao je kako ipak naslućuje da bi u pozadini mogla biti diplomatska ofenziva Hrvatske čiji je cilj osigurati izmjene izbornog zakonodavstva u BiH temeljem zahtjeva koje postavlja HDZ BiH.

"Jutarnji list" piše da najveća hrvatska stranka u BiH želi izmjene izbornog zakona kojima bi se zajamčilo da će hrvatske predstavnike u tijelima vlasti birati isključivo Hrvati, čime bi se izbjeglo ponavljanje slučajeva poput onih u kojima je Željko Komšić tri puta izabran za člana Predsjedništva BiH. 

image Milorad Dodik u Zagrebu    

Da Hrvatska želi podržati upravo takve izmjene izbornog zakona, kako je kazao Džaferović, dade se zaključiti iz izjava Mate Granića, aktuelnog posebnog savjetnika hrvatskog premijera za vanjsku politiku

"Jutarnji" prenosi kako je Džaferović ocijenio kako je takva strategija pogrešna je te poručio kako Bošnjaci u tome neće surađivati.

"Niko na nas ne može izvršiti nikakav pritisak da uradimo nešto što bi bilo protiv ustava BiH i što bi bilo protiv odluka Evropskog suda za ljudska prava", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Istaknuo je kako se o izmjenama izbornog zakona može razgovarati samo u Sarajevu, uz poštivanje ovlasti koje imaju tijela vlasti BiH jer je to jedini način da se dođe do nekog rješenja.

"Ja očekujem da prijatelji - ja ih još uvijek smatram prijateljima - iz Republike Hrvatske, ovo shvate i da konačno krenemo ovim putem“, citira "Jutarnji list" riječi Šefika Džaferovića. 

Football news:

Gattuso on 2:1 with Benevento: Napoli played too predictable before the break
Adama Traore turned down NFL scouts as a child to become a football player
Zlatan called Khabib the best fighter regardless of weight
Lizarazu about Griezmann: He no longer knows how to play in a Barca shirt
Gnabry can play with Lokomotiv. His coronavirus test was found to be false positive
Fans of the Premier League United against TV: instead of buying matches, they give money to charity (they collected more than 100 thousand pounds)
Ancelotti on the removal of Dinh: just ridiculous. Perhaps the talk of Pickford and Richarlison influenced the decision