Bosnia and Herzegovina

Džem od jagoda po receptu naših baka

Sezona je jagoda, a osim u svježem izdanju, ovi crveni slatki plodovi neodoljivi su i u džemu. Parče hljeba namazano džemom od jagoda vraća nas u djetinjstvo kada smo ovu slasnu kombinaciju rado konzumirali za doručak i za večeru, kao i za užinu.

Prednost se uvijek davala džemu napravljenom kod kuće u odnosu na onaj kupovni, a savršeno se slaže uz palačinke ili kao nadjev u kolačima.

A i danas se radujemo kada u domu nađemo teglu džema napravljenog po recepturi naših baka. Jagode ovih dana možemo pronaći na tržnicama i u prodavnicama, a oni srećni ih imaju i u svojim baštama - te je vrijeme da se napravi džem po receptu koji ne oduzima previše vremena, a koji i naše bake koriste od davnina. Ukus jagoda, šećera i limuna, bez konzervansa, spaja se u ovoj savršenoj poslastici.

RECEPT:

SASTOJCI (za 500 g džema):

1 kg očišćenih jagoda

500 g šećera

sok jednog limuna

PRIPREMA:

Jagode očistite, presijecite ih napola, pa stavite u široku šerpu, za koju znate da joj dno ne zagorijeva. Zatim pospite jagode šećerom i ostavite da odstoje tako 30 minuta kako bi pustile sok. Ako želite, ovaj postupak možete da uradite i uveče, pa ostavite jagode da odstoje preko noći - što više, to bolje.

Kada jagode puste dok, pređite na proces kuvanja džema. Jagode blago izgnječite, pa uključite ringlu na najjače, sve dok smjesa ne proključa. Onda smanjite na umjerenu temperaturu i ostavite džem da se krčka oko sat vremena. Smjesa dok se krčka sve vrijeme pjeni i potrebno je tu pjenu u kontinuitetu sklanjati pomoću kašike.

Zapravo, kada prestane da pjeni, to znači da je džem gotov. Skinite džem sa ringle, pa dodajte sok od limuna i blago sve promiješajte. Tegle u koje ćete sipati džem treba prethodno da zagrijete u rerni na 100 stepeni, pa da još vruć džem sipate u njih. Zatvorite ih, okrenete za čas naopako kako bi se napravio vakuum i ostavite da se ohlade.  Kada su se potpuno ohladile, stavite ih na hladnije i mračno mjesto.

Football news:

Scotland coach Clarke: There were a lot of good moments during the group stage, but no points scored
England are the most boring group winners in history. Two goals were enough! And at the World Cup, the Italians once became the first even with one
Dalic - to the fans after reaching the Euro playoffs: You are our strength, and we will be your pride
Modric became the youngest and oldest goalscorer in Croatia at the Euro
Czech Republic coach Shilgava: We came out of the group and fought with England for the first place. We got what we wanted
Gareth Southgate: England wanted to win the group and continue to play at Wembley-and it succeeded
Luka Modric: When Croatia plays like this, we are dangerous for everyone