Bosnia and Herzegovina

Džonson kontrira opoziciji: Mozak kampanje za izlazak iz Evropske unije ostaje na poziciji savjetnika

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) odbacio je pozive opozicije da otpusti svog glavnog savjetnika Dominika Kamingsa (Dominic Cummings) nakon napisa medija da je u vrijeme dok je imao simptome koronavirusa prekršio mjere ograničenja kretanja uvedene zbog pandemije.

Komingis, mozak kampanje za britanski izlazak iz Evropske unije iz 2016. godine, krajem marta putovao je u Durham na sjeveru Engleske, kad su stroge mjere zabrane kretanja već bile na snazi, objavili su "The Guardian" i "The Mirror" u petak navečer.

Dva medija pišu kako je Kumings išao do kuće svojih roditelja u vrijeme dok je imao simptome koronavirusa. 

Džonsonov ured objavio je kako je savjetnik premijera otišao u Durham kako bi se porodica brinula za njegovog sina jer mu je supruga bila zaražena koronavirusom, zbog čega je postojala velika vjerojatnost da će se i on zaraziti.

- Njegova sestra i nećakinje ponudile su pomoć, pa je otišao u obližnju kuću, odvojenu od porodice koja bi mogla pomoći ako je bi to bilo potrebno - rekao je portparol Dauning strita (Downing street).

Njegov čin bio je u skladu sa smjernicama o koronavirusu. Kumings vjeruje kako se ponio razumno i legalno, dodao je portparol.

Ministar u Džonsonovoj vladi Majkl Guov (Michael Gove) komentirao je situaciju kazavši kako „briga za porodicom i dijete nije zločin“. 

No, opozicione stranke pozivaju na Kumingsovu ostavku. 

- Kumings je trebao napraviti pravu stvar i dati ostavku, ali pošto nije, Boris Džonson mora pokazati vodstvo i odmah ga ukloniti iz ureda - rekao je parlamentarni čelnik Škotske nacionalne stranke Jan Blekford (Ian Blackford). 

Laburisti su poručili kako ne smiju postojati jedna pravila za političare, a druga za britanski narod. Liberalni demokrati tvrde da Kumings mora dati ostavku pokaže li se da je prekršio mjere.

Prema tim mjerama stanovnici moraju ostati kod kuće i suzdržati se od posjeta porodici osim ako su im potrebne ključne potrepštine poput lijekova ili hrane.

Druge istaknute ličnosti već su dale ostavku nakon kršenja tih pravila.

Football news:

Zlatan will return to Italy on Wednesday or Thursday for a routine check-up with doctors in Milan
Manchester United will try to buy Sterling if he leaves city. In the short list United – Sancho, Grealish and Rodon (The Independent)
Liverpool players got down on one knee in memory of the deceased Floyd George
Rangnick can really change Milan. His philosophy is beautiful and takes root in all countries
Juventus are Interested in Pedro. The Spaniard's contract with Chelsea will end at the end of the season
Costacurta on Messi: When he was 16 years old, I took him for a child, but after 15 minutes asked for a replacement
Rashford on the death of George Floyd: black Lives matter. We are important