Bosnia and Herzegovina

Erdogan: Nećemo dozvoliti da se genocid u Srebrenici zaboravi

- Danas smo se okupili ovdje kako bismo se prisjetili genocida u Srebrenici, jedne od najbolnijih i najsramnijh stranica historije i kako bismo podijelili bol sa našom bošnjačkom braćom i sestrama. Iako zbog epidemije koronavirusa ne možemo fizički biti prisutni sa vama, naša srca, naše misli su uvijek u BiH, uvijek uz vas - kazao je Erdogan.

Zamolio je za rahmet za sve šehide koji su prije 25 godina nemilosrdno masakrirani i izrazio saučešće njihovim ožalošćenim porodicama i rodbini, prenose Vijesti.ba.

- Iako je prošlo 25 godina od genocida, naša je bol još uvijek svježa. Sa svakom otkrivenom masovnom grobnicom naša srca se ponovo cijepaju. Žene još uvijek žive u nadi da će se ponovo spojiti sa svojim muževima, a djeca se nadaju ponovnom ujedinjenju sa svojim roditeljima. Postoje majke koje nakon ovog vremena još uvijek čekaju povratak svoje djece, već 25 godina traže svoje najmilije, na tragu plavog leptira - potcrtava Erdogan.

Potom je citirao ajet iz Kur'ana: "I ne recite za one koji su na Allahovom putu poginuli - mrtvi su. Ne, oni su živi, ali vi to ne znate!"

- I mi vjerujemo da su naši šehidi uvijek uz nas i da su živi. Rahmetli Alija Izetbegović je o genocidu govorio ovako: "Zaboraviti niko ne smije, jer se zaboravljeni genocid ponavlja". Mi nećemo nikada zaboraviti naše šehide, niti dozvoliti da se genocid u Srebrenici zaboravi. Progonit ćemo odgovorne za ubistva i masakr nad našom bosanskom braćom i sestrama i nikada vas nećemo ostaviti same u vašoj potrazi za pravdom - poručio je Erdogan.

Turski predsjednik naglašava da nedavni antiislamski napadi u zapadnim zemljama pokazuju da trebamo biti budni kada su ove stvari u pitanju.

- Uprkos svoj ovoj tragediji, masakru i suzama, evropski političari nisu naučili lekciju iz masakra u Srebrenici. Neobuzdana upotreba riječi i izjava koje potiču islamofobiju i ohrabruju ksenofobiju, glavni su izvor brige za našu budućnost - upozorava Erdogan.

Da ne bismo ponovo doživjeli sličnu tragediju, dodaje, i mi moramo preuzeti značajnu odgovnornost, zajedno sa međunarodnim organizacijama, prenose Vijesti.ba.

- Mi smo predstavnici civilzacije koja stoljećima daje dobre primjere tolerancije i mira. Ne smijemo dopustiti da nas različitost u mišljenju i učenju, etničke i kulturne razlike podijele ili okrenu jedne protiv drugih. Moramo s punim samopouzdanjem nastaviti svoju borbu za vladavinu prava, uvjereni da, ako smo u pravu, mi smo jaki. Republika Turska i turski narod stoje uz BiH - zaključio je Erdogan.


(Vijesti.ba)

Football news:

Coach Of Brentford: We went from a mid-level team to the third team of the season. This is an incredible achievement
Burnley are not going to sell Tarkowski for less than 50 million pounds
Lester wants to rent Trincou at Barca with the obligation of ransom for 50 million pounds
Scott Parker: Fulham have a lot to progress. And I am happy about it
Manchester United are threatening to pull out of negotiations for Sancho if Borussia do not reduce the price from 120 million euros
Cesc about Casillas: You are a mirror to look into
Lone mascots are another symbol of the year