Bosnia and Herzegovina

EU neće priznati promjene granica bez palestinsko-izraelskog dogovora

Čestitajući Izraelu na formiranju nove vlade, visoki predstavnik EU Josep Borrell podsjetio je Izrael, u svjetlu njegovih planova da anektira okupiranu palestinsku zemlju na Zapadnoj obali, da EU neće priznati bilo kakve nedogovorene promjene granica iz 1967. godine.

- Međunarodno pravo je temeljni stup poretka zasnovanog na međunarodnim pravilima. U tom smislu, EU i njene države članice podsjećaju da neće priznati bilo kakve promjene granica iz 1967. ukoliko ih ne dogovore Izraelci i Palestinci. Dvodržavno rješenje, s Jerusalemom kao budućom prijestonicom obje države, jedini je put da se osigura održivi mir i stabilnost u regiji - navodi u saopćenju šef evropske diplomatije.

- Snažno apelujemo na Izrael da se suzdrži od svake jednostrane odluke koja bi dovela do aneksije okupiranih palestinskih teritorija i bila bi, kao takva, suprotna međunarodnom pravu – kazao je.

Borrell je istaknuo da EU primjećuje „s teškom zabrinutošću“ prijedlog izraelske vlade koji je podnesen ne odobrenje parlamentu o aneksiji dijelova okupiranih palestinskih teritorija, kako je i naveo izraelski premijer Benjamin Netanyahu kada je predstavljao plan svoje vlade izraelskom parlamentu, Knessetu, 17. maja, i kako je navedeno u koalicijskom sporazumu potpisanom ranije.

On je ponovio da je po pitanju bliskoistočnog mirovnog procesa, „EU spremna da podrži i organizira nastavak sadržajnih pregovora između dvije strane, o rješenju pitanja konačnog statusa i ostvarenju trajnog i pravednog mira. Mi smo spremni da se odmah angažiramo s novom vladom i sa svim relevantnim faktorima u bliskoistočnom procesu“, rekao je Borrell, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

(Vijesti.ba / FENA)

Football news:

The banner of Labor player was struck by lightning in training. They say there were no visible signs of a thunderstorm (this happens)
Ex-referee Andujar Oliver: Marcelo stepped on his foot. It's a penalty
Ramos scored 5 goals after the resumption of the season, 3 from penalties
Jurgen Klopp: Titles don't make players better. I don't like questions about dynasty and dominance
Xavi's new contract with al-Sadd has an option to leave for Barcelona
Lewandowski on winning the German Cup final: We showed that Bayern is the best team
Pep Guardiola: we are Happy to play in the Champions League with Real Madrid, the king of this tournament