Bosnia and Herzegovina

EU ove sedmice raspravlja o sankcijama Bjelorusiji

Čelnici zemalja članica Evropske unije razmatrat će ove sedmice na samitu u Briselu mogućnost uvođenja sankcija za bjeloruski režim nakon što ministri vanjskih poslova o tome nisu uspjeli postići koncenzus.

Euvropska unija je pripremila sankcije za 40-ak osoba iz Bjelorusije, koje smatra odgovornim za represiju prema građanima, ali za odluku je potreban pristanak svih zemalja članica. Kipar uvjetuje svoj pristanak uvođenjem mjera protiv Turske kako bi prestala s istraživanjem nafte i plina u ciparskim vodama.

Jučer su ministri vanjskih poslova prije početka službenog sastanka imali radni doručak s bjeloruskom opozicionom čelnicom Svetlanom Tihanovskom.

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da su evropski ministri izrazili solidarnost s građanima Bjelorusije.

-  Iskazali smo veliku solidarnost s građanima Bjelorusije. Razmatrana je i mogućnost sankcija za određeni broj osoba, a za koji dan će Evropsko vijeće isto tako razmatrati eventualno uvođenje sankcija Turskoj. Postoji politička volja da se to isto tako napravi i u Bjelorusiji, ali potrebno je stanovito vrijeme - izjavio je Grlić Radman nakon sastanka.

Football news:

Amazing time Loko: boldly came out from under pressure, were reliable from behind and attacked beautifully through Miranchuk
Semin on the goal the Beginning: Great debut. He will establish himself at the heart of Atalanta, I have no doubt
Paulo dybala: I always admired Federer, I try not to miss his matches
Barcelona will sue a journalist for making racist statements about Fati
Frank Lampard: Mendy is our number one, but everyone has the right to prove their superiority in the competition
Ex-head of Loco Naumov: We need to beat Red bull in the second leg and go from 3rd place in the playoffs Europa League
CSKA starts in the Europa League. Beat Wolfsberg?