Bosnia and Herzegovina

'EVO ME, ŽIV SAM, ŽIVI DOKAZ, VRATIO SAM SE U SVOJ KOZARAC': Fikret Alić očitao lekciju Mariću i Antonijeviću

Fikret Alić nakon svega u sebi ne nosi mržnju ni prema Mariću, ni prema Antonijeviću, ni prema sličnima njima. Sa druge strane, nosi ogorčenje, bol i traumatična sjećanja...

Ako slike govore hiljadu riječi, onda ona koja je prije 29 godina otkrila istinu o prijedorskim logorima govori milion i jednu riječ, a opet premalo da se opišu očaj, bol i golgota koju je preživio Fikret Alić, jedan od logoraša zloglasne Omarske kod Prijedora.

Od maja do augusta 1992. godine, koliko je logor postojao, pripadnici Vojske i MUP-a Republike Srpske tu su doveli više od 8.000 Prijedorčana nesrpske nacionalnosti, među njima i Fikreta Alića, čovjeka s fotografije koju je ovjekovječio britanski fotograf Ed Vulliamy.

ISTINA "IZA ŽICE"

Fotografiju koja je cijelom svijetu pokazala istinu iza žice, omalovažili su režiser filma "Dara iz Jasenovca" Predrag Antonijević i voditelj i vlasnik srbijanske televizije Milomir Marić.

Izgladnjelog Fikreta Alića nazvali su propagandom protiv Srba, cirkusantom koji je sklonjen u logor iz kojeg je, kažu oni, mogao izaći kad god je ko htio, ali to nije prvi put da Marić vrijeđa istog čovjeka.

- Prije par godina, isto me je uvrijedio Milomir Marić, s njim je gostovao srbijanski ministar Ivica Dačić, od tada se to vuče. Pitao sam stručnjake, državu, ima li iko da stane ukraj takvim uvredama, da se tuži Marić i slični njemu. Ponovo je govorio da su me vodili po cirkusu - kazao je Alić na početku razgovora za "Oslobođenje".

Tačno je da je Milomir Marić ponovio gotovo iste riječi u jednoj od svojih emisija, dok je za stolom prekoputa njega sjedio Ivica Dačić, a opetovano vrijeđanje posljedica je, kaže Alić, šutnje i nereagovanja na ovakve ispade.

- Šta da ja uradim? Ja nemam ničiju zaštitu, obični sam građanin, sve što se dešava, država je dozvolila. Mi nemamo nikakva prava, samo smo brojno stanje i ko će nas zaštiti od ovakvih - pita se Alić.

ŽIVI DOKAZ

Mržnja se, kaže, neće iskorijeniti dok su ljudi naivni, dok slušaju i podržavaju ovo. Ipak, Alić nakon svega u sebi ne nosi mržnju ni prema Mariću, ni prema Antonijeviću, ni prema sličnima njima. Sa druge strane, nosi ogorčenje, bol i traumatična sjećanja.

- Postoje dokazi šta sam je doživio, preživio i s čim živim, to ne mogu osporiti ni Marić ni bilo ko. Evo me, živ sam, živi dokaz pored brojnih drugih. Postoji i knjiga koja govori o tome "Čovjek i fotografija". To je zapis o jednom paklu koji sam proživio, ja sam se vratio u svoj Kozarac iz Danske, da proživim dok mi bude suđeno - skromno je kazao Alić uz riječi zahvalnosti "Oslobođenju".

Football news:

Barcelona is ready to sell Griezmann for 60 million euros, but can not find buyers (Ok Diario)
Tottenham will play the 1st match with Dynamo in London, the second-in Zagreb
Alaba held talks with Al-Khelaifi. PSG are ready to guarantee him a place in the center of midfield, Real Madrid-no
Font about Bartomeu's arrest and searches: A day of sadness for Barca fans. Another example of suicidal behavior from the club
Liverpool need a winning streak if they want to get into the top 4. Wijnaldum about the Premier League
Shaw could be punished for speaking about the referees after the Chelsea game. He said that VAR told the referee to award a penalty against the Blues
City and Opta argue over Guardiola's wins - a 5-match gap. Just a statistical company does not take into account the penalty shootout