Bosnia and Herzegovina

Fadil Novalić: Do kraja 2021. vratiti ekonomiju na nivo prije pandemije

Novalić je istakao je dokument sastavljen od niza mjera, a cilj je što prije našu ekonomiju vratiti na na stanje koje je bilo prije pandemije te nastavili njen dalji rast Kako je najavio, cilj je do kraja naredne godine vratiti našu ekonomiju na stanje prije COVID-19.

“Pandemija je pogodila onaj dio ekonomije koji stvara novu vrijednost. Došlo je do pada i potražnje i ponude”, kazao je dodavši kako se u izradi Programa ekonomske stabilizacije i oporavka vodilo brojnim simulacijama i predviđanjima pada rasta od 2,46 do 5 posto.

Pojasnio je i koji su to ključni ciljevi, a to su očuvanje radnih mjesta, očuvanje fiskalne stabilnosti, penzija, podržati izvoz, reformisati javna preduzeća, jačati zdravstveni sektor i ubrzati provedbu javnih insvesticija, prenosi “Radiosarajevo“.

Kako je rekao prva sfera mjera ogleda se u uspostavi i jačanju Garantnog fonda.

“Donešena je uredba o finansiranju i načinu vođenja fonda. Za početak će se osigurati 100 miliona KM za ovaj fond, koji će značit 500 miliona za garancije. Fond će raditi na principu revolving i on je dugoročni instrument Vlade FBiH”, kazao je Novalić.

Na novinarsko pitanje dolazi li ovaj Garantni fond prekasno, Novalić je odgovorio da dolazi u pravo vrijeme.

Na današnjoj press-konferenciji kazao je da će kreditna sredstva iz ovog fonda kroz odgovarajuće programe, privrednim subjektima omugućiti finansiranje tekuće likvidnosti, nabavku neophodnih obrtnih sredstava, dovršavanje već započetih investicija, kao i pokretanje investicija manjeg obima.

“Garantni fond Vlada uspostavlja pri Razvojnoj banci, koja će, u ime i za račun Federacije, davati garancije prema komercijalnim bankama, za sve firme u ciljanim sektorima, a”, potcrtao je Novalić.

Pojasnio je da će paralelno jačati već postojeće fondove, koji se vrlo uspješno provode preko resornih ministarstava.

Istakao je da četvrti set mjera ima za cilj unapređenje poslovnog ambijenta, povećanje stepena konkurentnosti privrede i povećanje otpornosti ekonomije, a peti ubrzanu aktivaciju javnih investicija.

“Situacija i nije tako pesimistična, jer svaka kriza ujedno predstavlja i šansu, tako da ovaj period možemo iskoristiti da uradimo neke stvari, koje će nam osigurati dugoročnu stabilnost i željeni ekonomski rast. Samo jedan primjer. Lanci snabdijevanja, koje sam ranije spomenuo, su se poremetili. Mnoge firme iz razvijenih zemalja upravo će tražiti alternativne lance snabdijevanja i tu je velika šansa Zapadnog Balkana, a samim tim i naše zemlje” dodao je Novalić.


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Football news:

Showsport supports the journalist Ivan Safronov, accused of treason. This is a very suspicious case
Mario Gomez, Pizarro, Emre, lomberts and other heroes who finished their careers this summer
Dyer was suspended for 4 matches for a brawl with a fan in the stands
Jorginho is unhappy that he doesn't play enough at Chelsea. Sarri wants to invite him to Juventus
The crazy story of the referee who forgot the rules and gave 16 extra penalties. All because of the new rules of the series
Havertz told Bayer that he wanted to leave. Chelsea is ready to pay 70+30 million euros for it
Spartak-Lokomotiv: who will win?