Bosnia and Herzegovina

FBiH i kantoni omogućili naknade za više od 30.000 demobiliziranih branilaca

Pravo na egzistencijalnu naknadu demobiliziranim borcima mlađim od 57 godina prvi je omogućio Bosansko-podrinjski Kanton Goražde, nakon čega su i Zeničko-dobojski, Tuzlanski, Kanton Sarajevo i Županija Zapadnohercegovačka, također, kroz izmjene i donošenje adekvatnih akata omogućili ovo pravo braniocima, podsjećaju iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Kako se navodi, procedura donošenja izmjena i dopuna kantonalnih procesa bila je usporena uprkos nekoliko radnih sastanaka na kojima je federalni ministar Salko Bukvarević pozivao kantonalne vlasti da ubrzaju ove procese, ali su u konačnici ovi kantoni ipak iznašli mogućnosti kako bi demobiliziranim braniocima mlađim od 57 godina omogućili pravo na egzistencijalnu naknadu.

- Novo pravo u Kantonu Sarajevo je i personalna asistencija za ratne vojne invalide - paraplegičare i 100 posto ratne vojne invalide prve grupe kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć druge osobe - navodi se u saopćenju.

Iz resornog ministarstva ističu kako je na federalnom nivou pravo na egzistencijalnu naknadu do sada ostvarilo oko 15.000 branilaca, a zahtjev podnijelo njih oko 18.000.

- Na mjesečnom nivou u prosjeku 200-300 novih korisnika ostvaruje pravo, dok njih oko 50 prestaje uživati pravo po različitim osnovima. U konačnici, ovo znači da će u narednim godinama, nakon što napune 57 godina, svi demobilizirani branioci preći na federalni nivo i naknade dobijati iz federalnog Budžeta - navode iz resornog ministarstva.

Inače, za te namjene redovno se iz Budžeta Vlade FBiH svakog mjeseca na račune više od 102.000 korisnika, uz ostale boračke naknade kao što su porodične invalidnine, naknade dobitnicima najvećih ratnih priznanja i odlikovanja i ratnim vojnim invalidima, doznačava više od 26 miliona KM.

Iz Ministarstva podsjećaju kako u posljednih šest godina isplata naknada nije kasnila te da su one doznačavane na račune korisnika do 10. u mjesecu.

U skladu sa opredjeljenjem Vlade FBiH i resornog ministarstva, a prema riječima federalnog ministra, boračka kategorija je najzaslužnija kategorija naših sugrađana za odbranu države i oni su prioritet u isplati, bez obzira na uslove uzrokovane pandemijom virusa COVID-19.

Bukvarević je uputio poziv i drugim kantonima da ubrzaju procedure i donesu akte kojima će omogućiti pravo na egzistencijalnu naknadu borcima mlađim od 57 godina, te je, istovremeno zahvalio kantonalnim vlastima koje su imale razumijevanja za boračku populaciju i koji su usvojili izmjene i dopune kojima su omogućili ovo pravo braniocima.

(Vijesti.ba / FENA)

Football news:

Neymar has agreed with PSG that he will be released if Barcelona make an offer (As)
Wigan collapsed under external control. Perhaps all because of the murky betting in the Philippines
Pep on Manchester City's European Cup ban: I'm Sure we will be allowed to play in the Champions League
Defender Athletic Berchiche: Real Madrid have the best squad in the world
Ronaldo scored the 25th goal of the Serie A season (from a free kick!). There have not been such bombers in Juve for 59 years
Karl-Heinz Rummenigge: flick took Bayern back to the top level
Messi does not want to leave Barcelona, but is not happy with Bartomeu (Goal.com)