Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

FBiH planira kategorizaciju svih hotela i registraciju seoskih gospodarstava

Strategija razvoja turizma od 2022. do 2027. za Federaciju BiH

U cilju razvoja turizma i turističke ponude na prostoru Federacije BiH u sljedećih pet godina, točnije do 2027. godine, planira se povećati kapacitet zračnog prometa za 20%. Također, broj smještajnih kapaciteta - soba treba se povećati za najmanje 20% te realizirati 20 novih turističkih infrastrukturnih projekata temeljenih na potrebama tržišta, piše Večernji list BiH.

Strategija

Ovakve planove iznijelo je Federalno ministarstvo turizma i zaštite okoliša kroz strategiju razvoja turizma od 2022. do 2027., koja se, nakon obavljenih javnih konzultacija i prihvaćenih sugestija, tek treba usvojiti na razini Vlade FBiH i obaju domova federalnog Parlamenta. Tretirajući turizam kao veliki pokretač ekonomskog razvoja i branšu u kojoj se mogu otvarati brojna nova radna mjesta, prema planu resornog ministarstva, potrebno je napraviti nekoliko iznimno važnih koraka u boljem oglašavanju turističke ponude, jačanju stručne radne snage s kojom je ova branša deficitarna. Plan je da se svi hoteli na prostoru Federacije BiH kategoriziraju prema pravilniku o razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata i programu kategorizacije nadležnih institucija, donosi Večernjak. Planira se uspostaviti sustav kategorizacije toplica i lječilišta prema kriterijima usklađenima s priznatim međunarodnim standardima za toplički i wellness turizam (poput ISO 17679 i ISO 21426). Spomenuta strategija predviđa, također, masovnu registraciju ruralnih smještajnih jedinica - seoskih gospodarstava na razini FBiH u cilju minimalnog obuhvata od 75% svih smještajnih jedinica koje oglašavaju svoju ponudu online. Planiraju osmisliti i promovirati 50 novih iskustava za turiste u lokalnim zajednicama diljem FBiH te unaprijediti i promovirati minimalno 15 lokalnih poljoprivrednih, kulinarskih, gastro, ruralnih turističkih događaja.

Udio sektora turizma u BDP-u je 2,47%, što je mnogo manje u odnosu na udio turizma na svjetskoj razini - 9,4%.


Članak pronađite u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.