Bosnia and Herzegovina

Guteres: Čovječanstvo nije položilo test pandemije

Čovječanstvo nije uspjelo položiti test pandemije COVID-19, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres (Guterres).

On je na sastanku Savjeta bezbjednosti UN rekao da je pandemija “potpuna kriza” koja se na nepredvidive i opasne načine odvijala u pozadini visokih geopolitičkih tenzija i drugih globalnih prijetnji.

- Pandemija je jasan test međunarodne saradnje – test koji u suštini nismo položili. Virus je usmrtio gotovo milion ljudi širom svijeta, zarazio više od 30 miliona i ostaje u većoj mjeri izvan kontrole - poručio je Guteres.

Prema njegovim riječima, posljedice pandemije, koja baca tamnu sjenku na svijet, rezultat su izostanka globalne pripremljenosti, saradnje, jedinstva i solidarnosti.

Guteres je naglasio da COVID-19 predstavlja i upozorenje koje treba da natjera ljude da reaguju.

- Nemamo izbora. Ili ćemo se udružiti u globalnim institucijama doraslim svrsi ili ćemo biti poraženi podijeljenošću i haosom - upozorio je Guteres.

Govoreći o finansijskoj podršci tokom pandemije, Guteres je podsjetio da su mnoge zemlje Globalnog juga ostavljene na cjedilu, bez finansijskih i praktičnih resursa, te da se mnoge zemlje sa srednjim prihodom suočavaju s velikim teretom duga u pokušaju da odgovore na posljedice širenja virusa korona, javio je TASS.

Guteres je dodao da članice UN treba da povećaju finansiranje Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, kako bi te organizacije mogle da pruže pomoć najugroženijim zemljama tokom pandemije.

Football news:

La Liga President on Messi's departure: It won't be a drama for us. And his reputation will suffer
Ronaldo is a fan of the UFC. Rooting for Khabib, training with Conor, signed up for all the top fighters
Only Milan have not lost points this season in the top 5 of the European leagues. Aston Villa lost 0:3 in the
🎮 We made a game about Khabib - fight for him and try to fill up Geiji
Tebas about klasiko: the Game of the best teams in the world. The most important match of club football
Leeds forward Bamford scored a hat-trick. He has 6 goals in 6 Premier League games
Moyes on the spectators in the stadiums: People watch matches in cinemas, why can't they do it on the street?