Bosnia and Herzegovina

Hiljade Poljaka blokirale ulice, traže da se ukine zabrana pobačaja

Noseći transparente "Dosta", "Neću biti vaša mučenica" i "Želim pravo na izbor, a ne teror", demostranti su se okupili u nekoliko desetaka gradova unatoč restriktivnim mjerama protiv koronavirusa.

"Žene su snažne", rekla je Malgorzata Rutkowska, stojeći u jednoj od varšavskih glavnih ulica, rekavši da će se protesti nastaviti dok se zabrana ne ukine.

Presuda koju je prošli četvrtak donio ustavni sud izazvala je neviđenu kritiku protiv moćne Katoličke crkve u Poljskoj, za koju se drži da ima bliske veze s konzervativnom nacionalističkom vladom koju predvodi stranka Pravo i pravda.

Ojačala je i kritika upućena Pravu i pravdi, stranci koja je došla na vlast prije pet godina na krilima obećanja da će uvesti tradicionalnije vrijednosti.

Kad presuda stupi na snagu, pobačaj će biti zabranjen u slučaju fetalnih defekata. Bit će dopušten samo u slučaju silovanja, incesta ili ako su zdravlje i život majke ugroženi.

Kritičari kažu da je sud donio odluku uime stranke, koja se u prošlosti suzdržavala od pooštravanja zakona o pobačaju zbog nezadovoljstva javnosti. PiS to negira. Sud je dio vladina plana za reformom pravosudnog sustava, koji Evropska komisija kritizira optužujući vladu da politizacijom sudova sabotira vladavinu zakona. Vlada je pozvala na prekid protesta zbog rastućeg broja slučajeva koronavirusa koji prijete kolapsom zdravstvenog sustava.

Osim izoliranih sukoba s policijom, protesti su uglavnom ostali mirni, a u nekim slučajevima lokalni mediji izvijestili su da je policija podupirala demostrante.

"Ono što se događa proteklih dana apsolutno je neprihvatljivo. Pandemijske mjere se krše", rekao je Michal Dworczyk, predstojnik ureda premijera Mateusza Morawieckog.

Poljska je danas prijavila 10.241 slučaj zaraze, manje od rekordnih 13.632 u petak.

Parlament će sutra raspraviti o utjecaju presude na vladin program pomoći porodicama s djecom s poteškoćama u razvoju.

Protesti bi se trebali nastaviti blizu kuće čelnika Prava i pravde Jaroslawa Kacynskog u elitnom varšavskom kvartu.

(Vijesti.ba / Hina)

Football news:

Rooney on the possibility of a move to Barca in the 2010/11 season: Thinking about it. Could fit in perfectly
Hooray, in England they will let the audience into the stands again! While up to 4 thousand and not everywhere, but the clubs are happy 😊
Solskjaer about the match with Istanbul: these are the Champions of Turkey, it will be difficult
Gasperini on the nomination for the best coach of the year award: If we beat Liverpool, maybe I'll get a few votes
Julian Nagelsmann: Leipzig want to give PSG that final feeling they are talking about
Tuchel Pro Champions League: Match with Leipzig - the final of our group
Antoine Griezmann: it's Time to put everything in its place. I've had enough