Bosnia and Herzegovina

HLADAN TUŠ ZA PLENKOVIĆA: Evropska komisija pokrenula postupak protiv Hrvatske zbog...

Evropska komisija pokrenula je postupak protiv Hrvatske i još devet zemalja članica Evropske unije...

...zbog vaučera kojima pokušavaju spasiti poslovanje svojih turističkih agencija i aviokompanija.

To je na svojoj web-stranici saopćila Evropska komisija, a obavijest je potom prenijelo i Centralno evropsko udruženje za zaštitu potrošača (BEUC), prenosi Tanjug.

Hrvatskoj je, navodi se, zajedno s Kiprom, Češkom, Grčkom, Francuskom, Italijom, Litvanijom, Poljskom, Portugalom i Slovačkom, kao prvi u nizu postupaka propisanih službenom procedurom, u četvrtak poslano pismo s formalnom najavom pokretanja postupka zbog povrede prava, a koji bi mogao završiti i na Evropskom sudu i biti okončan finansijskim kaznama protiv tih zemalja.

Tih deset zemalja, navodi EK, krši odredbe člana 12. Direktive o putovanjima u paket-aranžmanima s obzirom na to da su svojim nacionalnim legislativama agencijama i aviokompanijama omogućile da putnicima izdaju vaučere umjesto povratka novca, a to je u priličnom raskoraku sa preporukama EK-a o načinu kako se putnički vaučeri u doba pandemije koronavirusa nude potrošačima.

'Povrat novca za 14 dana'

Vaučeri, navodi se, nisu zabranjeni i EK nema ništa protiv da ih putničke agencije potrošačima nude na dobrovoljnoj bazi, i to na način da svaki putnik, ukoliko ne želi vaučer, ima pravo takvu ponudu odbiti te u propisanom roku od četrnaest dana od otkaza putovanja dobiti nazad cijeli iznos novca.

Hrvatska je, međutim, među zemljama koje su preporuku EK-a praktično pretvorile u proceduru u kojoj putnik do svog novca neće moći doći u narednih nekoliko godina, omogućivši potrošačima da mogu odbiti vaučer, ali da pravo na povratak novca imaju tek u periodu od 180 dana od datuma proglašenja prestanka pandemije.

To je, upozorava EK, u suprotnosti sa strogim pravilima o postupku povratka novca, koji treba vrijediti i u doba pandemije, a o kojima je upozorenje navedenim zemljama EK prvi put poslao još 13. maja, upozorivši ih da su uveli praksu nepovoljnu za potrošače i posve suprotnu evropskim pravilima, apelirajući pri tome da je što prije prilagode.

Vezane vijesti

Football news:

Matuidi moved to Inter Miami Beckham
Morata is one of Juve's candidates for the forward position
Karl-Heinz Rummenigge: Messi can only be stopped if you deprive him of the pleasure of the game
Napoli offered 15 million euros for the Region. Real Madrid wants 25 million^. Real Madrid Defender Sergio Regilon can continue his career in Serie A
Neymar played a great match (despite poor implementation). Tuchel created a convenient environment for him to destroy the pressure of Atalanta
Guillem Balage: Juventus wants to get rid of Ronaldo's salary. It was offered to everyone, including Barcelona
Mbappe thanked the PSG doctors: Don't tell me about the pain