Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Hrvatski narodni sabor će uputiti službenu inicijativu da BiH prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela

Hrvatski narodni sabor pokrenut će službenu inicijativu da Bosna i Hercegovina prizna Jeruzalem kao glavni grad Države Izrael, piše Hrvatski Medijski Servis

Ova inicijativa se najavljuje nakon što je izraelsko veleposlanstvo za BiH sa sjedištem u Tirani u službenom dokumentu podržalo hrvatski prijedlog izmjena Izbornog zakona i nakon što je izraelski veleposlanik Noal Gal Gendler raskrinkao bošnjačku politiku koja zloupotrebljava židovsku zajednicu u BiH kako bi i dalje uzurpirala mjesta Hrvata, Srba, Židova i Roma u federalnim i državnim institucijama.

„To je minimum koji možemo učiniti kako bismo se zahvalili našim prijateljima u Izraelu za izravnu potporu koju su dali nastojanjima demokratskih snaga u BiH da svaki narod ili zajednica bez obzira na svoju brojnost ima pravo samostalno odlučiti tko će biti njihovi legitimni predstavnici“, ističe sugovornik HMS-a.

Kako saznaje Hrvatski Medijski Servis, inicijativa će biti proslijeđena u nadležne državne institucije.

„Svjesni smo da će se bošnjačka politika ovome suprotstaviti s obzirom na potporu koju daje palestinskoj strani i s obzirom na uvrjedljivu izjavu Bakira Izetbegovića o Izraelu, no mislim da je to naša moralna obveza. Pretpostavljam da bi srpska politika trebala podržati ovaj naš prijedlog“, istaknuo je izvor HMS-a.

On nadalje ističe kako je u političkom Sarajevu izražena antisemitska i anticionistička atmosfera te da bi s ovom inicijativom takve negativne pojave trebalo iskorjenjivati bez obzira gdje se pojavljuju.

„Ova inicijativa nije usmjerena ni protiv koga nego je izraz priznavanja bogatstva različitosti koje postoje u Izraelu bez obzira je li riječ o židovima, muslimanima ili kršćanima. Mislimo da se pod zaštitom Države Izrael kao jedine demokratske države u tom dijelu svijeta svi mogu komotno osjećati u njezinom glavnom gradu”.

Ako ova inicijativa ne bude usvojena u državnim institucijama HNS će samostalno sa svojom deklaracijom priznati Jeruzalem kao glavni grad Države Izrael.

„Iako nije riječ o klasičnom priznanju države neka naši prijatelji u Izraelu znaju da jedan cijeli konstitutivni narod priznaje njihove težnje za Jeruzalemom kao glavnim gradom, kaže sugovornik HMS-a.