Bosnia and Herzegovina

Instagram nije uklanjao obrisane fotografije sa svojih servera

Nezavisni istraživač bezbjednosti aplikacija, Saugat Pokharel, nagrađen je sa 6.000 dolara za otkrivanje baga u Instagramu zbog kojeg se obrisane fotografije i privatne poruke nisu zaista brisale sa servera. To je otkrio tako što je download-ovao svoje podatke sa ove društvene mreže, a među njima su se nalazile i fotografije i privatne poruke koje je davno prije toga obrisao sa svog profila.

Čuvanje obrisanih podataka – neko vrijeme

Iz Instagrama je stiglo pojašnjenje da je uobičajena procedura da kompanije određeni vremenski period čuvaju obrisane podatke, prije nego što iz potpuno obrišu iz svoje mreže. Time štite korisnike da, ukoliko su podatke obrisali slučajno, mogu da ih vrate u pređašnje stanje.

Oni su naveli da obrisane podatke čuvaju još 90 dana. Međutim, Pokharel je među svojim bekapovanim podacima pronašao i slike koje je sa Instagrama obrisao prije više od godinu dana. Ovo je prijavljeno kompaniji u oktobru prošle godine, kroz Instagram bug bounty program, a greška je ispravljena tokom ovog mjeseca.

Ispostavilo se da su obrisane fotografije bile dostupne samo kroz Instagramov Download Your Information alat. Navedeno je da ova greška nije nikom naudila, a istraživač je nagrađen zbog otkrivanja i prijave greške kompaniji.

(TechCrunch/PCPress)

Football news:

Maccabi entered the Champions League without 11 players due to covid. UEFA allows you to play if there are 13 players from the application
Ole Gunnar Solskjaer: De Gea saved us for years, Henderson did the same today. Lingard played well
The semed said goodbye to Barcelona: Thank you for the opportunity to realize the dream. Eternally grateful
Juve have leased Morata from Atletico for 10 million euros with the right to buy out for 45 million
Barcelona and Atletico have agreed a move for Suarez (Fabrizio Romano)
At the 1950 world Cup, Amateurs from the United States beat England. The coach of the Americans compared their players to sheep, and the author of the winning goal went missing
Dan Henderson made his debut for Manchester United at the age of 23. He made 141 appearances on loan