Bosnia and Herzegovina

Iranska revolucionarna garda otela dva britanska tankera u Hormuškom zaljevu

Iranska revolucionarna garda saopćila je jučer poslijepodne da su u Hormuškom tjesnacu "zaplijenili" britanski naftni tanker Stenu Impero. Sat vremena kasnije CNN javlja da je otet još jedan tanker

Brod su zarobile pomorske snage Čuvara revolucije zbog "nepoštovanja međunarodnog pomorskog zakona, na zahtjev lučkih i pomorskih vlasti pokrajine Hormozgana", piše u saopćenju objavljenom na Sepahnewsu, mrežnoj stranici Čuvara revolucije.

Stena Impero je "nakon zapljene dovučen do obale i predan je vlastima radi provedbe zakonske procedure i istrage", dodaju Čuvari, ideološka vojska Islamske Republike, u kratkom saopćenju.

Objava o zapljeni slijedila je nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud u Gibraltaru odlučio za 30 dana produljiti zadržavanje iranskog tankera Grace 1.

Brodar ne može stupiti u vezu s posadom

Kompanija Stena Bulk je objavila da je brod bio u međunarodnim vodama i da ne može stupiti u kontakt s posadom broda kojemu su se približila manja plovila i helikopter pri prolasku kroz Hormuški tjesnac.

Uprava grupe Northern Marine koja je dio švedske kompanije Stena AB rekla je da tanker plovi pod britanskom zastavom s 23 člana posade i da je bio u međunarodnim vodama.

"Naš brod Stena Impero napali su helikopter i manja neidentificirana plovila pri prolasku kroz Hormuški tjesnac u međunarodnim vodama", ustvrdila je kompanija Stena Bulk u priopćenju. "Sada ne možemo stupiti u vezu s brodom koji ide sjeverno u smjeru Irana."

Sazvana izvanredna sjednica u Londonu

Britansko ministarstvo obrane objavilo je da pribavlja nove informacije, a neimenovani izvor je rekao da je sazvana sjednica britanskog odbora za izvanredna stanja.

Ured premijerke Therese May odbio je komentar na upit agencije Reuters.

Odnosi između Irana i Zapada pogoršali su se otkako su 4. jula britanske pomorske snage zaplijenile Grace 1 pod sumnjom da je krijumčario naftu Siriji čime je kršio sankcije Europske unije.

Iran je odgovorio da će uzvratiti te su tri dana poslije iranski brodovi pokušali blokirati tanker u britanskom vlasništvu pri prolasku kroz Hormuški tjesnac, no povukli su se suočeni s ratnim brodom Britanske kraljevske mornarice.

Washington osudio "sve nasilnije metode" Irana

Sjedinjene Države u petak su osudile "sve nasilnije metode" Irana pošto su iranski Čuvari revolucije priopćili da su u Hormuškom tjesnacu "zaplijenili" britanski naftni tanker.

Američki predsjednik Donald Trump je usto u obraćanju iz Bijele kuće natuknuo novinarima da je Teheran možda zaplijenio još jedan brod.

"Možda je jedan, a možda su i dva", rekao je ne navodeći druge pojedinosti.

Trump je rekao da će SAD "razgovarati" i "surađivati s Velikom Britanijom" u vezi s britanskim tankerom.

"Ovo je drugi put u tek nešto više od tjedan dana da je Velika Britanija na meti sve nasilnijih metoda iranskog režima", rekao je nešto ranije u priopćenju Garett Marquis, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"SAD će i ubuduće surađivati sa svojim saveznicima i partnerima kako bi svoju sigurnost i interese obranili od štetnog ponašanja Irana", istaknuo je.

Incident jučer

Podsjetimo, Iranska nacionalna garda jučer je objavila da je iranska garda zaplijenila strani tanker s 12 članova posade pod optužbom da su krijumčarili naftu.

Tvrde da je tanker zaplijenjen u nedjelju 14. srpnja te da je prevozio milijun litara prokrijumčarene nafte u Perzijskom zaljevu, južno od iranskog otoka Larak.

Naftu su, tvrdi iranska televizija, na tanker ukrcali iranski krijumčari, a bila je namijenjena za strane kupce. Iranske snage presrele su tanker nakon što je ovaj uputio poziv upomoć, a zaplijenjen je naknadno, navodi se u iranskom izvještaju.

No to nije jedini incident.

Britanci zaplijenili iranski tanker

Naime, Britanci su početkom mjeseca zaplijenili iranski tanker Grace 1 koji je još uvijek pod njihovom kontrolom. Brod su zauzeli britanski kraljevski marinci. Posada, uglavnom indijske nacionalnosti, u međuvremenu je puštena na slobodu.

Kako prenosi Index.hr, iranska revolucionarna garda demantirala je tada da je pokušala presresti britanski tanker, ali je u isto vrijeme zaprijetila da će Velika Britanija i SAD "gorko zažaliti" zbog zapljene iranskog tankera kod Gibraltara.

Štoviše, Mohsen Rezai, bivši zapovjednik Čuvara revolucije, zaprijetio je dan ranije da bi Iran mogao zaplijeniti britanski tanker kao odmazdu za britansku akciju. Iranski predsjednik Hasan Rohani također je tada upozorio Veliku Britaniju da će snositi "posljedice" zbog zaplijenjenog iranskog tankera u Gibraltaru.

Prošlog tjedna je pak Iran pokušao presresti britanski tanker, barem kako tvrdi britanska vlada. Prema njihovom izvještaju, pet brodova Korpusa Iranske revolucionarne garde približilo se tankeru British Heritage dok je isplovljavao iz zaljeva. No u zaštitu tankera brzo je pristigla britanska fregata HMS Montrose, koja je zaprijetila iranskim brodovima da će otvoriti paljbu ako se ne povuku.

Usto, prije nekoliko dana iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, zaprijetio je Londonu da neće proći bez posljedica jer je zaplijenio naftni tanker na prostoru britanskog Gibraltara.

"Zli Britanci kradu naše brodove, bave se piratstvom te pokušavaju to sve predstaviti legalnim. To neće moći proći bez posljedica", rekao je ovog tjedna Hamnei.

Football news:

Inter will extend their contracts with Handanovic and D'ambrosio until 2022
Pep Guardiola: I would have stayed at Manchester City and in League 2
Manchester United is ready to sell Alexis, Lingard, Smalling, Dalot, Jones and Rojo
Frank Lampard: I expect more from Chelsea, but now the result is most important
Atalanta does not lose 15 matches in a row – 13 wins and 2 draws
Lorient threw one newcomer off a plane and sent another under the water-all for the sake of presentations on social networks
Pasalic scored a hat-trick in the match against Brescia. Atalanta smashes the opponent 6:1