Bosnia and Herzegovina

Japan će zaustaviti ispuštanje stakleničkih plinova do 2050.

Novi japanski čelnik Yoshihide Suga u ponedjeljak je predstavio plan prema kojem bi zemlja do 2050. trebala postići nultu stopu emisije plinova odgovornih za globalno zagrijavanje. Novi premijer taj je plan predstavio u svom prvom govoru pred parlamentom. Prethodna vlada je imala za cilj smanjiti emisiju stakleničkih plinova do 2050. za 80 posto. 

 - Moramo promijeniti naš pristup - kazao je Suga, tvrdeći da će proaktivne i temeljite strukturalne promjene u industriji i poslovanju omogućiti snažan gospodarski rast.

Japan će nastojati uvelike razvijati vlastite obnovljive izvore energije, smanjiti ovisnost o ugljenu i, kada se radi o nuklearnim elektranama, staviti fokus na pitanje sigurnosti. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je na Twitteru obećanje japanskog premijera.

 - Srdačno pozdravljam odluku Japana koje sve razvijene nacije trebaju donijeti kako bismo zaustavili klimatske promjene. Japan je dobar prijatelj i saveznik i radujemo se zajedničkom radu na smanjivanju emisija stakleničkih plinova do 2050. godine. Svijet se udružuje za klimu - napisala je.  

Japan je potpisnik Pariškog sporazuma o klimi iz 2016. Nakon nuklearne katastrofa u Fukushimi 2011. Japan je obustavio rad nuklearki, a i danas mnoge ne rade, te je nedostatak električne energije nadomjestio golemim uvozom fosilnih goriva.

Football news:

Liverpool are Interested in 21-year-old Leipzig defender Konate
Niko Kovac: I'm Waiting for Golovin to return. But it might be better to wait another week or two
Suarez's Italian language examiners were suspended for 8 months. An investigation is underway against the Director of Juve Paratici
Zinedine Zidane: I Never felt untouchable at Real Madrid. Criticism is normal
Marca made a Grand Declaration of love to Ramos. On the front page-100 reasons to extend Sergio's contract with Real Madrid
Manchester United can invite Tuchel. The coach of PSG is Interested
Napoli stadium renamed in honor of Maradona