Bosnia and Herzegovina

Johnson: Ne smijemo dozvoliti negiranje genocida

Prije 25 godina, dok je u BiH bjesnio strašni konflikt već treću godinu, Evropa je svjedočila najgorem zločinu na svom tlu od vremena Drugog svjetskog rata.

Više od 8.000 muškaraca i dječaka muslimana ubijeni su u genocidu u Srebrenici, a preko 20.000 žena i djece nasilno deportovano.

Riječi su ovo britanskog premijera Borisa Johnsona u njegovoj videoporuci, emitovanoj na komemorativnom skupu u Potočarima povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, prenose Vijesti.ba.

- Želim da vam se još jednom pridružim u sjećanju na žrtve tih užasnih događaja i da izrazim podršku porodicama u njihovoj borbi za pravdu - rekao je Johnson.

Naglašava da veliki broj počinilaca još uvijek nije odgovarao za zločine i svoja nedjela, a postoje i oni koji bi radije da zaborave ili negiraju ono što se u Srebrenici desilo.

- To ne smijemo dozvoliti. Žrtvama i budućim generacijama dugujemo da pamtimo Srebrenicu i osiguramo da se ona nikada ne ponovi - jasan je Johnson.

Kaže da je ponosan, prenose Vijesti.ba, na ulogu koju je Velika Britanija imala u posljednjih 25 godina u borbi za pravdu, uključujući i rad britanskih sudija, advokata i tužilaca.

- Nastavit ćemo da na taj način radimo uz vas kako bismo eliminisali predrasude i diskriminaciju i stvorili sigurniju budućnost sa više nade za sve - zaključio je Johnson.

(Vijesti.ba)

Football news:

Nuno about 0:1 with Sevilla: Disappointment. Wolverhampton conceded too often in the final minutes
Immobile about Newcastle: They called my agent when the sheikhs bought the club
Liverpool are confident they will sign Tiago. The player has already agreed a contract and is pressing Bayern
Our judging = fear and helplessness. Instead of Kaloshin and Kashshai – a soulless system that does not care
Lothar Matteus: Messi is not enough to pass such a Bayern. I am not afraid of Barca
Thomas Tuchel: Mbappe will play Atalanta if nothing happens
Lille acquired 20-year-old forward David from Gent. He is the best sniper of the CONCACAF Cup