Bosnia and Herzegovina

Kahriman: Slušat ćemo šta kaže Vlada FBiH

Slovenija je od jučer na listi država koje su se obavezale uvoditi sigurnu 5G internet-mrežu, a nakon što je američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) stigao u posjetu ovoj državi u svojoj vrlo važnoj evropskoj turneji. On je s tamošnjim vlastima potpisao sporazum koji garantira da visoka tehnologija neće pasti u ruke kompanijama koje kontroliraju strane vlade. Naš list je jučer objavio informacije o tome kako SAD već duže vrijeme upozoravaju bh. vlasti da moraju poštivati sigurnosne standarde, a predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je istaknuo kako je strateški interes BiH razvijati ovu tehnologiju sa SAD.

Zapadni Balkan

Nedžad Branković, zamjenik ministra prometa i komunikacija BiH, za „Avaz“ je kazao da mu je drago da je američki sekretar posjetio Sloveniju, a dajući na značaju regionu Balkana. 

Kad je riječ o 5G mreži, Branković kaže da bi naša država po tom pitanju trebala pratiti globalne vanjskopolitičke ciljeve.

- Mislim da bi se sve institucije u BiH trebale ponašati u skladu s vanjskopolitičkim ciljevima, a konkretno u smislu evropskih, ali i euroatlantskih integracija. Prema tome treba napraviti i državnu politiku telekomunikacija i implementirati sve ono što ide u korist povećanju stepena sigurnosti u BiH - istakao je Branković.

V. d. direktora „BH Telecoma“ Sedin Kahriman za „Avaz“ je kazao da „BH Telecom“ u svom tehnološkom razvoju prati sva dešavanja koja mogu utjecati na poslovanje, tehnološku spremnost i stabilnost usluge koju pružamo našim korisnicima.

Budu}e rje{enja

- „BH Telecom“ će i po pitanju opredjeljenja u svom daljnjem razvoju slijediti opredjeljenje vlasnika, u ovom slučaju Vlade FBiH, slijedeći važeći zakonski i regulatorni okvir, te opredjeljenje vlasnika i institucija koje uređuju oblast poslovanja društva - pojasnio je Kahriman. 

Dodao je da činjenica da je potreban regulatorni ambijent za uvođenje 4G mreže u BiH ostvaren relativno kasno, u toku prošle godine, i većina operatora u BiH je još u fazi širenja ove tehnologije.

- „BH Telecom“ je trenutno u fazi planiranja, ispitivanja tržišnih i regulatornih uvjeta, te mogućnosti različitih rješenja za 5G tehnologiju i u ovom momentu nije donesena odluka niti izbor kako rješenja tako niti dobavljača ove tehnologije. Sigurno je da će „BH Telecom“ pri donošenju važnih odluka imati u vidu sve globalne trendove - istakao je Kahriman.

Prema njegovim riječima, „BH Telecom“ nema potpisan ugovor ni s jednom kompanijom za uvođenje 5G mreže, niti je pokrenuta nabavka za komercijalno uvođenje ove tehnologije.

- Buduće rješenje treba zadovoljavati sve tehnološke, regulatorne i sigurnosne zahtjeve. Lično smatram da, s obzirom na put i opredjeljenje BiH ka euroatlantskim integracijama, i „BH Telecom“ treba da slijedi put i prakse većine operatera u ovom dijelu svijeta - naglasio je Kahriman.

Inače, za 4G mrežu ugovor je potpisan s kineskom kompanijom „Huawei“.

Ponovo u fokusu SAD

- Radujemo se da je ova regija ponovo u fokusu SAD, a posebno s aspekta kibernetičke sigurnosti. Ne smijemo zaboraviti ulogu SAD u našoj prošlosti i da je upravo Amerika bila neizostavan partner našoj državi od stjecanja nezavisnosti - istakao je Branković.

Korajlić: Slovenija će biti zadužena

Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, za „Avaz“ je kazao da podrška SAD nikad nije bila upitna kada su u pitanju zapadni Balkan i BiH.

- Moramo biti svjesni da su međunarodni odnosi izuzetno složeni i da se neki potezi velikih sila ne mogu povlačiti tako jednostavno i brzo. Činjenica je da trenutno SAD, EU i NATO mnogo ulažu u kibernetičku sigurnost, ne samo vojno, nego možda i bitnije na razvoju nauke u tom pravcu. Bilo bi dobro da i naša BiH, pored svih problema, posveti više pažnje ovim pitanjima. Mislim da će Slovenija biti jedna od zemalja koje će na zapadnom Balkanu velikim dijelom biti zadužene za provođenje tih planova oko jačanja kibernetičke i energetske sigurnosti - istakao je Korajlić.

Football news:

Barcelona announced Suarez's move to Atletico
Barcelona will receive 2 million euros for the transfer of Suarez in the seasons when Atletico reaches the 1/4 finals of the Champions League
Chelsea's newcomers came off in the League Cup: Havertz scored a hat-trick (the first of his career), Chilwell an assist, Silva played an hour
Manchester United will lose 139.39 million pounds if the Premier League season is held without spectators - the most in the League
Ruediger - Barcelona's priority transfer target
Arsenal have won 6 matches in a row
Inter midfielder vesino is In talks with Napoli. He was offered to Zenit