Bosnia and Herzegovina

KAKAV TESLA I BAKRAČI: U samo nekoliko minuta hakiran je ključ Muskovog električnog vozila, pogledajte kako ga lopovi mogu ukrasti (VIDEO)

Stručnjaci su uspjeli hakirati ključ automobila Teslinog Modela X za nekoliko minuta. Istraživači s Univerziteta u Leuvenu (Belgija) uspjeli su zaobići sigurnost automobila, preuzeti kontrolu nad automobilom i odvesti se njim.

Tesla je nakon toga brzo objavio novo ažuriranje softvera kako bi riješio probleme.

Model X, s cijenom od najmanje 90.000 eura, radi s radio-upravljanim ključem za paljenje koji automatski otključa vozilo čim mu se približite. To radi putem Bluetooth Low Energy (BLE) signala koje automobil prima. Signale hvata uređaj u automobilu koji kontrolira Teslin sigurnosni mehanizam – elektronsku upravljačku jedinicu (ECU). Istraživački tim uspio je manipulirati softverom koji se povezuje s ECU-om kako bi mogli natjerati uređaj da vjeruje da ima ispravan ključ. Nakon toga, trebalo je samo nekoliko minuta da se ukrade automobil.

– Iskoristivši dvije slabosti, možemo ukrasti automobil za nekoliko minuta. Na udaljenosti od pet metara šaljemo poruku koja aktivira ključ cilja. Tada na taj ključ možemo poslati svoj softver kako bismo preuzeli kontrolu nad njim. Ovaj postupak traje jednu i pol minutu i lako se može provesti na udaljenosti većoj od 30 metara – objašnjava istraživač Benedikt Gierlich.

Nakon hakiranja ključa, možemo dobiti poruke o otključavanju kako bismo otvorili automobil. Tada uspostavljamo vezu s dijagnostičkim sučeljem vozila. Tada možemo spojiti prilagođeni ključ na automobil, pokrenuti automobil i odvesti se. 

Ovo nije prvi put da istraživači iz Leuvena (Nizozemska) hakiraju Teslu. Na taj su način i ranije mogli kopirati ključ iz Modela S. 

Vezane vijesti

Football news:

Ole Gunnar Solskjaer: the Movement of Cavani is impressive, everyone should learn. This is the striker Manchester United were looking for
Lazio wants to rent Rugani from Juventus. Defender plays for Rennes since October
Barcelona wants to give Umtiti on loan
Bernardo Silva: Man City have been playing well lately. We are good in all the lines
Real Madrid players were surprised by Zidane's soft speech at the first training session after the relegation from the Cup
Leicester have joined the fight for Eriksen
Real Madrid can invite Gallardo from River Plate instead of Zidane (ESPN Argentina)